2007. november 13., kedd

Kell Víruskereső?

Számtalanszor felmerül a kérdés a Windows-rol áttérőkben, hogy kell e Linux alá víruskereső.
Természetesen léteznek víruskeresők erre a rendszerre is, és vannak olyan esetek amikor ajánlom ezek használatát, de a valódi válasz a kérdésre, hogy felesleges!
Nem véletlen az, hogy mindenkinek csak ajánlani tudom a Linuxot, és aki sokat internetezik, annak pedig különös nyomatékkal! Merem ezt mondani, hiszen amióta ezt a rendszert használom, soha nem került a gépemre semmilyen rosszindulatú behatoló. Ennek az oldalnak nem célja, hogy szidja a Windowst, de olyan időket élünk, amikor nagy anti vírus szoftvereket gyártó cégek azt mondják, hogy nem lehet a Vista alá megbízható vírusirtót gyártani. Azért ez elgondolkoztató! Nem?
Mi okozza ezt az alapvető különbséget? Ne gondoljátok hogy az, hogy erre az "aranyos kis rendszerre" a vírusprogramozók nem akarnak kártevőket létrehozni. Ennyire ne legyünk naivak! Egyszerű az ok! Nagyon nehéz megkerülni a Linux biztonsági rendszerét!

Mikor kell mégis víruskereső? Főleg akkor, ha Linuxról Windows irányába fájlokat másolunk át. Hiszen lehet a Linuxos gépünkön vírussal fertőzött fájl, csak éppen ezen a rendszeren nem fút le, így aztán nem is szerzünk róla tudomást, a Windows alatt viszont már aktiválódhat.

Én személy szerint az AVG Linuxos változatát ajánlom, már csak azért is, mert ezt nagyon sok régi Windowsos is használta. A deb csomagot letöltheted INNEN!
Ha gondot akoz a telepítés, nézd meg EZT!

5 megjegyzés:

  1. Én nem abban látom a kevés Linux-os vírus meglétét, hogy biztonságos a Linux, hanem azért, mert egyszerűen nem elterjedt annyira, mint a Win.

    VálaszTörlés
  2. Természetesen ebben maximálisan igazad van. Viszont azt is el kell ismerni, hogy egy potenciális vírus nem tud komoly kárt okozni, hacsak nem ismeri a root jelszavát.

    VálaszTörlés
  3. SPétör UHU-Linux blogja2007. november 15. 23:07

    1:1
    :-)
    Egyetértek mind a két véleménnyel. Azért ha elterjedtebb lenne a linux, biztosan többen próbálkoznának és a végén a mennyiség minőségbe csapna át. Ettől függetlenül azt hiszem, hogy bármelyik operációs rendszernél az első számú gyenge lácszem a user.
    Ez még akkor is igaz, ha a linux user / root megoldása sokkal jobb, mint a Windows user (admin joggal).
    SPétör

    VálaszTörlés
  4. Szia ,itt is:) Hamachi nevu VPN programmal probalkoztal mar? En azt egyszeruen nem tudom beizzitani:) Nem irnal rola egy postot?:)udv:)

    VálaszTörlés
  5. Utána fogok nézni a Hamachinak, bár Linuxon még soha nem próbálkoztam vele.
    Csak egy kis türelmet kérek:)

    VálaszTörlés