2008. március 9., vasárnap

Kiwi Linux, avagy európai Ubuntu


Csak nem bírtam ki, hogy ne próbáljak ki még egy Ubuntu variánst, nevezetesen a Kiwi Linux-ot.
A Kiwi mint európai Linux vált ismerté, hiszen kolozsvári Ubuntu fejlesztő, Monoses Jani hozta létre a Magyar és Román Linux felhasználókat megcélozva.
A legújabb 8.03-as verzió a Magyar a Román és az Angol nyelv mellett támogatja már a Németet is. Ezen nyelvi csomagok megtalálhatóak a Cd-n, így telepítés közben nem kell a netről töltögetni, ezzel a telepítés ideje jelentősen csökken.

A nyelvi csomagok mellett még jelentős mennyiségű plusz csomagot is telepít a Kiwi az alap Ubuntu telepítőhöz képest. Alapból kapjuk az mp3, a DVD valamint a flash lejátszásához szükséges csomagokat, kódekeket. Természetesen a Firefox böngésző is fel van vértezve minden szükséges kiegészítéssel, mint a Java, a flash vagy az Mplayer plugin.
Az európai terjesztés egyik előnye, hogy a licencek miatt felkerülhet a msttcorefonts is, és természetesen fel is kerül!:)

Van még pár apróság, amit érdemes megemlíteni! A boot cd ahogy elindul, azon nyomban felkínálja a nyelvválasztást, ami nagyon jó, főleg ha valaki hadi lábon áll az Angollal.

Van még egy menüpont (Installer Only), amely lehetővé teszi a rendszer telepítését olyan gépekre is, amelyek csak 256mb rammal rendelkeznek, így aztán nem kell alternate CD.

Kellemes zöld Kiwis GDM fogad minket bejelentkezéskor, kár hogy a rendszer témája alap Ubuntu. Jobb lenne az "érzés", ha itt is lenne valami csinos zöld téma.

Alapból van mc, ami nekem szent! :) Persze mondhatjuk hogy fél perc feltenni apt-get segítségével, de mi van ha nincs internet!?
Alap a Pidgin is, és fent van az Unrar csomag is.

Még egy kedvesség, hogy végre van grafikus GUI a pppoeconf-hoz, ami nagyon leegyszerűsíti egy kezdő számára az ADSL beállítását.

Ezektől eltekintve van egy Ubuntum.:)))

Összességében jó a benyomásom, nagyon jól felszerelt a rendszer. Kezdőknek és olyan Linux felhasználóknak akik nem rendelkeznek internet eléréssel mindenképpen jó választás lehet! Szerintem kezesebb min a LinuxMint!

Képre klikkelve eljutsz a hivatalos weblapra:

9 megjegyzés:

  1. Oops!
    Nekem KIWI 7.10 van. Ez nem követi az Ubuntu ütemtervét? Nem 8.04-nek kéne lennie?
    Egyébként nagyon meg vagyok vele elégedve, és a legutóbbi particíó kutyuláskor is segített. Ha magyar Ubunturól "beszélek" akkor a KIWIre utalok. De ezek szerint ez több mint egy régiós verzió. Én a gyári angol verziót nem is próbáltam. :(

    VálaszTörlés
  2. A 8.3-as verzió is az Ubuntu 7.10-re épül még!
    http://kiwilinux.org/kiwi/hu/news.html

    VálaszTörlés
  3. De én azt hittem, hogy ez is úgy müxik mint az Ubuntu többi hajtása: kijön egy Ubuntu verzió és ők arra a motorra építenek és a következő verziójuk már a köv. Ubuntu motorral megy.

    VálaszTörlés
  4. Csak lesz 8.4, vagy 8.5, ha csak addigra készül el. Nem?
    Merthát ki kell várni, míg megjelenik, és ha ugyanazt a számozást akarja neki adni a tisztelt készítő, akkor csak egy darab hónapja van rá. Szűkösebb, mint fél év, bár a munka is kevesebb.

    VálaszTörlés
  5. Valóban max. fél évre tűzik ki a Kiwi fejlesztői az új verziók megjelenését, függetlenül az Ubuntu megjelenésétől. Persze alap, hogy mindig a legfrissebb Ubuntu verzió legyen az alap, de remélem nem kell majd sokat várni a 8.4-esre épülő Kiwire!

    VálaszTörlés
  6. Nem akarok kötekedni, de az Ubuntu mitől nem európai? Angol a székhelye, angol/afrikai ember alapította (Shuttleworth kettős állampolgár), angol ember a közösségi menedzsere is. A Linux meg nem ismer határokat, szóval nem értem ezt az európaizást. :S
    Mégegyszer bocsi, ha kötekedőnek tűntem.

    VálaszTörlés
  7. Nem vettem kötekedésnek Evenorbi:) Azért nevezem európainak, mert az itteni szabadalmak vonatkoznak rá, így kerülhetnek bele olyan dolgok, melyek az eredetibe nem.
    Talán pontosabb lenne kelet európainak nevezni, de mint tudjuk kicsiny hazánk földrajzilag közép Európához tartozik, politikailag meg ma már sértő kelet európát emlegetni:)

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  9. Jómagam a 10.08-as Kiwi Linux-ot egy ASUS P5KPL-AM EPU, Pentium Dual Core E5400, 2 GB RAM-al szerelt gépre telepítettem fel, amin iszonyat gyorsan száguld ez a rendszer, és mind-e mellet szépen fagyás nélkül stabilan megy.
    Az egyetlen nagyobb gond az ASUS EN210-es videókártyával volt, mert a zárt forráskódú szoftver jó alaposan betett a gépnek.
    Még van mitt fejleszteni az nVidia szoftvereken.

    VálaszTörlés