2008. április 13., vasárnap

Hasznos könyvek

Azt gondolom, hogy igazán jól megtanulni a linuxot csak gyakorlással lehet. Azonban nem árt, ha előtte egy kissé utánanézünk a dolgoknak. Sok kérdéstől kímélheted meg magad, ha elolvasol egy-két releváns könyvet a témával kapcsolatban. Bár nem olcsók, de érdemes megvenni őket, mert nem csak a polcon mutatnak jól. A kedvenceim:

1. Marcel Gagne: Válts linuxra!Búcsú a kékhaláltól.




Ez a könyv segít abban, hogy minden probléma nélkül, akár órák alatt átálljunk eddigi Windows operációs rendszerünkről Linuxra. Mire befejezzük az olvasást, a Linux gyakorlatilag valamennyi funkcióját képesek leszünk használni. Semmi idegeskedés, rendszerleállás vagy biztonsági rés, és még a pénztárcánk sem lett könnyebb semmivel.

Véleményem szerint ez a legolvasmányosabb könyv, ami mindenképpen ajánlott kezdőknek elolvasni.

Forrás: http://www.kiskapu.hu/index.php?BODY=BookInfo&OP=details&ID=55061&VISIT=1

2. Jono Bacon: Linux asztali gépen




A Linuxot kezdetben programozók írták programozóknak, akik számára a parancssor nem hogy nem volt riasztó, egyenesen a lételemüknek érezték azt. Volt persze a UNIX-tól megörökölt többféle grafikus felület is, de ezeknek néha már a beállítása sem volt egyszerű. Bár mindez csupán néhány éve történt, mára a KDE és a Gnome teljes értékű grafikus felhasználói felületté nőtte ki magát. Manapság a Linuxot már olyan emberek is használják, akik néhány alapművelettől eltekintve nem nagyon kívánkoznak a parancssorba, ugyanakkor szeretnék rendszerükből a legtöbbet kihozni.

Nekik íródott ez a könyv, amely száz, a Linux rendszerek használatával kapcsolatos tippet és trükköt ismertet, mindezt kifejezetten élvezetes, intuitív hangvétellel. A cím némiképp talán megtévesztő is, hiszen itt nem csupán a grafikus felület beállításairól, vagy az egyes alkalmazások ismertetéséről van szó, hanem sokkal többről. Számos olyan a rendszergazdai teendőkkel, a hálózatokkal és a biztonsággal kapcsolatos részlet is felbukkan a könyvben, amelyeknek akár a nagyobb rendszerek üzemeltető1i is hasznát vehetik.

Forrás: http://www.kiskapu.hu/index.php?BODY=BookInfo&OP=details&ID=69110&VISIT=1

3. Bártfai Barnabás: Bevezetés a linux használatába




Manapság egyre több helyen találkozhatunk a Linuxszal, illetve annak mintegy százféle disztribúciója közül valamelyikkel. Láthatjuk iskolában, hivatalban, ismerősünknél, netán egy új gép vásárlása során. A Linux színrelépését és egyre szélesebb körű elterjedését ingyenessége, UNIX gyökerei, szinte határtalan hálózatkezelési képességei, és stabilitása indokolja. A hozzáértőknek további óriási előny a nyílt forráskód is. Ezzel az igen hatékony rendszerrel ismerkedhetünk meg tehát a könyvben. A kezdők megtanulhatják a bejelentkezést, a segítségkérést, az alapvető parancsokat. A Linux fájlrendszerein keresztül megismerhetik a fájl- és könyvtárkezelést. A folyamatok kezelése mellett kitanulhatják az I/O átirányítást, a szövegszerkesztők használatát, a rendszer konfigurálását. Megtudhatják, hogyan lehet Linux alatt nyomtatni, adatokat archíválni. Egy igazi hálózati operációs rendszernél természetesen a hálózatmenedzsment sem maradhat el. A legfontosabb parancsokat a függelék témánként foglalja össze. A DOS-t és a Windows parancssort ismerők pedig össze is hasonlíthatják a parancsokat a Linux-os megfelelőikkel. Az anyag végére érve elsajátíthatják a rendszer használatának alapjait.

Forrás: www.bbs.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése