2008. április 24., csütörtök

Miért érdemes linuxra váltanod?


Szeretném összefoglalni saját gondolataimmal, hogy vajon miért. Bár több írás is született ebben a kérdéskörben, de mind hasonlókat ír. Nos, akkor lássuk.

  1. Azért mert a linux ingyenes, és nyílt forráskódú. Természetesen létezik linux alatt is fizetős változat, amit többnyire cégek vásárolnak a technikai támogatás miatt,de nem ez az általános. Ha belegondolsz abba, hogy teljesen ingyen, és a saját anyanyelveden egy komplett operációs rendszert kapsz, akkor azt gondolom elég szép tőlük. Azon kívül, hogy ingyenes, rengeteg fórum és dokumentáció van, ami linuxszal foglalkozik. Egyszóval van segítség.
  2. Mert elfelejtheted a vírusokat és a kémprogramokat. Windows alatt az a legnagyobb probléma, hogy sok támadásnak van kitéve. Emiatt (jobb esetben) vásárolnod kell valamilyen vírus irtót és kémprogram keresőt is. Vannak ugyan ingyenes megoldások, de azok teljesítménye hagy némi kívánnivalót maga után. Mivel a linux nem annyira elterjedt (még), és nincs annyira a fókuszban, így nincs szükség ilyesmire. Paranoiásoknak természetesen van kereső linux alá is. Ha mégis bekerülne valami linux alá írt kártevő, akkor is nehezebb dolga lenne, hiszen itt minden komolyabb dologhoz root jog kell. Tehát a lényeg, hogy súlyos ezreseket spórolhatsz meg linuxszal.
  3. Mert több mint húszezer ingyenes program vár rád, és mindez ingyen. Ez változhat disztribúciónként, de a többségnél így van. Csak tárolókat kell felvenned, vagy a Google segítségét igénybe venni, és szinte mindenre van megoldás.
  4. Mert akármennyi másolatot készíthetsz a letöltött oprendszerről, és bármennyi gépre feltelepítheted. Nem kell retorziótól tartanod, mint Windows esetében. Ugye ott csak egy-két gépre lehet felpakolni licenctől függően.
  5. Mert nem kell többé töredezettség mentesítened. Ez tényleg így van, hála a linux felépítésének.
  6. Mert teljes mértékben testre szabható. Talán ez az egyik legjobb benne, hiszen úgy állítod be magadnak, ahogy akarod. Gyenge gépen is elfut, és bikagépekre is jó. Ha valaki csak parancssoros felületet akar, akkor az is megoldható, de a csillogó-villogó GUI és feltelepíthető.
  7. Mert a hibákat itt sokkal gyorsabban kijavítják, mint win esetében. Nem kell egy teljes hónapot várni erre, hogy kiadjanak egy biztonsági frissítést.
  8. Mert nem vágja haza a gépet a sok le- fől- telepítgetés. Ezen kívül nem kell újraindítgatni a gépet, ha valamit felraktál. Kivétel talán a kernel frissítés.
  9. Mert szinte minden wines programnak megvan a linuxos változata. Akkor mire vársz még?
  10. Mert anélkül is kipróbálhatod a linuxot, hogy feltelepítenéd. Ugyanis léteznek un. Live CD-k, amikről bebootolva egy teljes linuxot kapsz amit kipróbálhatsz, de nem kell semmit sem feltelepítened. Tehát semmit nem kockáztatsz.
  11. Mert alkalmas desktopnak és szervernek is egyaránt. Mindez nagyfokú stabilitással .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése