2008. április 19., szombat

Mivel helyettesíthető linux alatt az Office 2003/2007?

Természetesen erre is van megoldás, mégpedig az Open Office 2.x segítségével. Ez egy teljes értékű, és INGYENES alkalmazás csomag, mely tartalmaz szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, bemutató készítőt,stb. Szóval teljes mértékben helyettesítheti a wines irodai csomagot. Mindegyik linux disztribúciós szerves részét képezi. Meg tudja nyitni és lehet vele szerkeszteni a doc, pps, xls fájlokat, sőt képes pdf-be menteni.
Ami nekem nagyon tetszett például a write-ban, hogy úgy működik mint egy T9 szótár, vagyis "kitalálja" hogy milyen szót vagy kifejezést akarok írni. A legújabb verzió, mely év végén jön ki, már alkalmas lesz az újfajta docx fájlok kezelésére is. Lássuk a specifikációkat.

OpenOffice.org 2 – Termékismertető

CD kép2-es verzió - az OpenOffice.org második eljövetele

Az OpenOffice.org 1-es verziója volt az első termék, amely a nyílt forrású szoftverek előnyét a felhasználók tömegeinek megmutatta azáltal, hogy létfontosságú, mindennap használatos szoftvereszközöket adott teljesen ingyen. Az OpenOffice.org 1-es verziója 30-nál több nyelvre lett lefordítva, az összes fontos számítógépes platformon (Microsoft Windows, Mac OS X X11, GNU/Linux, Solaris) elérhető, és jelenleg több tízmillió elégedett felhasználóval rendelkezik világszerte.

A 2-es verzió még jobb lett:

  • OASIS logóAz első irodai csomag, amely az új OASIS OpenDocument formátumot használja, amely az irodai szoftverek jövőálló, nemzetközi szabványa.
  • Könnyebben telepíthető, teljesen megújult a kinézete, alkalmazkodik az operációs rendszer témájához.
  • Könnyebben kezelhető, mint valaha, rengeteg használatot könnyítő funkcióval.
  • Megjelent egy új főkomponens, a Base: egy könnyen használható adatbázis-kezelő integrált adatbázissal.
  • Nőtt a kompatibilitás a többi szoftvercsomaggal, most már a fontosabb versenytársak ritkábban alkalmazott funkcióit is képes kezelni.

OSI logóA licenc viszont ugyanaz maradt: az OpenOffice.org 2-es verziója teljesen ingyenes, tetszőleges célra felhasználható, legyen az magánfelhasználás, oktatásban, kormányzatnál, közigazgatásban felhasználás vagy üzleti célú felhasználás – ezenfelül szabadon terjeszthető, pl. családtagoknak, barátoknak, diákoknak, alkalmazottaknak.

Miért olyan jó az OpenOffice.org?

Ahogy a nevéből is kitűnik, az OpenOffice.org a lehető legteljesebb mértékben nyílt irodai csomag:

  • Nem kell aggódni a kereskedelmi licencek miatt.
  • Nincsenek nyelvi korlátok - a szoftver magyarul is rendelkezésre áll.
  • Minden jelentős számítógépes platformon elérhető.
  • Az első irodai csomag, amely használja az OASIS új, nyílt dokumentumszabványát.
  • A szoftver teljes forráskódja elérhető az OSI által elismert szabad szoftveres licenc szerint.

Az OpenOffice.org a minőség szinonimája.

  • Az OpenOffice.org gyökerei húsz évre nyúlnak vissza. Ez idő alatt rengeteg tapasztalat halmozódott fel.
  • Több százezer felhasználó vett részt a 2-es verzió bétatesztelésében.
  • A fejlesztési folyamat teljesen nyitott, az OpenOffice.org-nak nincs rejtegetnivalója.

Az OpenOffice.org barátságos.

  • A szoftver kinézete és használata ismerős lesz bárkinek, aki használt már irodai csomagot.
  • Könnyű váltani az OpenOffice.org-ra - a szoftver olvassa a főbb versenytársak fájljait.
  • Az OpenOffice.org-ot barátságos önkéntesek serege támogatja, akik szívesen segítenek a kezdő és haladó felhasználók problémáinak megoldásában.

Mit tartalmaz az OpenOffice.org?

A WRITER az OpenOffice.org szövegszerkesztője: bármire használhatjuk az egyoldalas levelektől kezdve a beágyazott ábrákat, kereszthivatkozásokat, tartalomjegyzéket, tárgymutatót és irodalomjegyzéket tartalmazó teljes könyvig bezáróan. Az automatikus kiegészítés, az automatikus formázás, az írás közben működő helyesírás-ellenőrzés a legnehezebb feladatot is könnyen elvégezhetővé teszi. A Writer tudása elég ahhoz, hogy kiadványszerkesztési feladatokat is végezzünk vele, például többhasábos hírlevél vagy brosúra készítését – csak a képzelet szab határokat.

A CALC egy nagyszerű táblázatkezelő program, ami az unalmas számokat szembetűnő információkként képes megjeleníteni. Számoljunk, elemezzünk és jelenítsünk meg adatokat gyorsan és könnyedén! Használjunk haladó táblázatkezelő funkciókat és döntéshozó eszközöket bonyolult adatelemzések bemutatásához. Használjunk beépített eszközöket két- és háromdimenziós táblázatok készítéséhez.

Az IMPRESS a leggyorsabb, leghatékonyabb módszer hatásos multimédia prezentációk készítésére. Prezentációnk igazán ki fog tűnni különleges effektusai, animációi és színvonalas rajzos eszközei révén.

A DRAW segít elkészíteni bármit az egyszerű diagramoktól kezdve a háromdimenziós illusztrációkon át a különleges effektusokig.

A 2-es verzióban megjelent új, BASE komponens lehetővé teszi adatbázisok adatainak manipulálását az OpenOffice.org felületén keresztül. Hozzunk létre vagy módosítsunk táblákat, űrlapokat, lekérdezéseket és jelentéseket akár külső adatbázis, akár a Base beépített HSQL adatbázismotorja használatával.


Nézzük meg , hogy külön-külön mit írnak róla. A teljesség igénye nélkül.


Writer

Nagyszerű dokumentumok készítésének szabadsága

A WRITER mindennel rendelkezik, amit csak el tudunk várni egy modern, teljesen felszerelt szövegszerkesztőtől.

Elég egyszerű egy gyors emlékeztető készítéséhez, ám kellően hatékony teljes könyvek szerkesztéséhez tartalomjegyzékkel, ábrákkal, tárgymutatóval stb. Csak mondanivalónkra kell koncentrálnunk – a megjelenésről a WRITER gondoskodik.

Writer képernyőképA Tündérek elkészítik helyettünk az olyan szabványos dokumentumokat, mint például levél, fax, napirend vagy feljegyzés. Természetesen szerkeszthetünk saját sablonokat is.

A Stílusok és formázás minden felhasználó számára biztosítja a stíluslapok használatának lehetőségét.

A gépelési hibáinkat azonnal javítja az Automatikus javítás funkció.

A Szókiegészítés funkció felajánl gyakori szavakat, kifejezéseket az éppen gépelt szó kiegészítésére.

Az Automatikus formázás gondoskodik a formázásról gépelés közben, ezzel is segítve, hogy nekünk csak a tartalomra kelljen koncentrálni.

A szövegdobozok és a csatolások használatával pontosan úgy rendezhetjük a szövegeket hírlevelünkön, szórólapunkon, ahogyan elképzeltük.

Hosszú, komplex dokumentumaink felhasználását megkönnyíthetjük tartalomjegyzék, tárgymutató, irodalomjegyzék, illusztrációk, táblázatok és egyéb objektumok elhelyezésével.

Küldjük el e-mailben a dokumentumunkat - a WRITER közvetlen kapcsolatot ajánl a levelezőprogramhoz.

Tegyük dokumentumainkat szabadon elérhetővé a WRITER HTML-dokumentum készítése funkciójának segítségével vagy exportáljuk őket PDF (Portable Document Format) formátumba, hogy az olvasó pontosan azt láthassa, amit írtunk.

Mentsük dokumentumainkat OpenDocument formátumba, amely az irodai dokumentumok új, nemzetközi szabványa. Ez az XML alapú formátum nem kötődik a WRITER-hez. A dokumentumokat minden OpenDocument formátumot ismerő szoftver képes használni.

Természetesen nyugodtan használhatjuk régi Microsoft Word-dokumentumainkat is vagy menthetjük munkánkat Word formátumba, ha olyan embereknek kell küldenünk őket, akik még mindig Microsoft-termékeket használnak.


Calc

A sokoldalú táblázatkezelő

A CALC egy olyan táblázatkezelő program, amilyet mindig is akartunk. A kezdők egyszerűnek és könnyen megtanulhatónak találják, a profi adatbányászok pedig hálásak a minden részletre kiterjedő haladó funkciókért.

A Calc képernyőképe Adatokat húzhatunk be adatbázisokból és átrendezhetjük, összesíthetjük vagy manipulálhatjuk őket a fejlett Adattündér technológiának köszönhetően.

A természetes nyelven írható képletek lehetővé teszik a képletek szavakkal történő leírását (pl. „árbevétel - költségek”).

Az intelligens Összegzés gomb automatikusan beszúr egy összegző funkciót vagy részösszeget a tartalomtól függően.

A Tündérek segítenek a minden részletre kiterjedő fejlett funkciók kiválasztásában és használatában.

A Stílusok és formázás megkönnyíti a rugalmas cellaformázó opciók használatát, beleértve a szabadon forgatható tartalmat, a sablonokat, a háttereket, a szegélyeket és egyéb lehetőségeket. A sablonosító beépített funkcióknak hála, szakemberekké válhatunk a táblázatkezelésben, mert lehetőségünk nyílik csak a valódi munkára koncentrálni.

Az Esetkezelő... lehetőséget ad a „mi lenne ha...”-típusú elemzések elvégzésére egyetlen gomb lenyomásával, pl. hasonlítsuk össze az elérhető hasznot magas/közepes/alacsony eladási tervek esetén.

Rejtsük el vagy jelenítsük meg a Design témákat egyetlen kattintással. Szabadon készíthetünk saját témákat is.

Mentsük munkafüzeteinket OpenDocument formátumba, amely az irodai dokumentumok új, nemzetközi szabványa. Ez az XML alapú formátum nem kötődik a CALC-hoz. A munkafüzeteket minden OpenDocument formátumot ismerő szoftver képes használni.

Természetesen nyugodtan használhatjuk régi Microsoft Excel-táblázatainkat is vagy menthetjük munkánkat Excel formátumba, ha olyan embereknek kell küldenünk őket, akik még mindig Microsoft-termékeket használnak. Ha csak eredményeinket akarják látni, akkor használjunk PDF (Portable Document Format) formátumot; ehhez nem kell külön szoftvert beszereznünk.


Impress

Keltsünk jó benyomást hallgatóságunkban

Az Impress képernyőképeAz IMPRESS egy teljesen egyedülálló eszköz hatásos multimédiás prezentációk készítéséhez. Bemutatóink tartalmazhatnak 2 vagy 3 dimenziós objektumokat, speciális effektusokat, animációkat és magas színvonalú rajzos elemeket is.

A mintadiák leegyszerűsítik anyagaink elkészítését.

Tartalmazza az előadó és a közönség minden igényét kielégítő megjelenítési lehetőségek teljes skáláját: Rajz / Vázlat / Diák / Megjegyzések / Emlékeztetők.

Az IMPRESS könnyen használható rajzoló és diagramkészítő eszközeinek segítségével kicsit „megfűszerezhetjük” bemutatónkat.

Helyezzük el a legtöbbet használt rajzoló eszközeinket az eszköztáron, hogy egy kattintással elérhessük azokat.

Az Animációs hatások és a Térhatások életre keltik bemutatónkat. A Betűbűvész pompás 2 és 3 dimenziós képeket készít a szövegekből. Készítsünk életszerű 3 dimenziós képeket elképesztő sebességgel és eredménnyel.

Mentsük bemutatóinkat OpenDocument formátumba, amely az irodai dokumentumok új, nemzetközi szabványa. Ez az XML alapú formátum nem kötődik az IMPRESS-hez. A bemutatókat minden OpenDocument formátumot ismerő szoftver képes használni.

Természetesen nyugodtan használhatjuk régi Microsoft PowerPoint-bemutatóinkat is, vagy menthetjük munkánkat PowerPoint formátumba, ha olyan embereknek kell küldenünk őket, akik még mindig Microsoft-termékeket használnak. Esetleg használhatjuk az IMPRESS beépített lehetőségét bemutatóink Flash (.swf) verziójának elkészítéséhez is.


Az open office letöltése: http://hu.openoffice.org/about-downloads.html

Forrás: http://hu.openoffice.org/index.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése