2009. január 22., csütörtök

Gparted-Gnome partíció kezelő Opensuse alatt

Azt gondolom, hogy a gparted programot szinte senkinek nem kell bemutatni. Aki már használta, az tudja hogy nem egy ördöngősség a használata, de azért érdemes odafigyelni.
A Gparted egy nyílt forráskódú partíció kezelő gnome allatt, de természetesen Live-os CD-ken is elérhető. Erről bebootolva szerkeszthetők a partíciók. Ezen kívül tudod még törölni, mozgatni, másolni, stb. a partíciókat. Ez akkor különösen hasznos, amennyiben egy operációs rendszernek kell a hely. Vagy ha lemezképet készítesz a oprendszerről, és átm,ásolod egy másik partícióra.

Gparted telepítése

Működik Opensuse 11.1,11.0,10.3 és 10.2 alatt a packman tárolókból telepítve is. Ha rákattintasz, akkor letöltődik a YMP fájl és automatikusan elindítja a Yast csomagkezelőt. Ami hozzáadja a szükséges tárolókat és instalálja a csomagot.
Klikkelj a tovább gombra a Gparted telepítő ablakában, majd ismét a következőben. Ezzel hozzáadódik a szükséges tároló, a Yast letölti és feltelepíti a gparted programot a függőségekkel együtt. A végén kattints a befejezés gombra.



Gparted használata

Alkalmazások/Rendszer/További programok
Klikkelj a gpratedre a program indításához. A gparted elemzi a lemezedet, majd kilistázza neked a partíciókat, és a fájlrendszert illetve a szabad helyet a lemezen amit felhasználhatsz.





A Gparted nem működik csatolt fájlrendszeren, így szükséges a szerkeszteni kívánt fájlrendszer lecsatolása.



Készíthetsz új partíciót, de ezzel a rajta lévő adatok törlődnek.



A Nézet-Fájlrendszer támogatás menüből megnézheted mennyiben támogatott az általad használt fájlrendszer. Azt is láthatod, hogy milyen műveletek engedélyezettek.



Leellenőrizheted és javíthatod a fájlrendszert vagy a partíciót. Amennyiben átméretezel egy partíciót, akkor ez eltarthat egy darabig. Függ a lemez méretétől, a partíció méretétől is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése