2009. június 2., kedd

PC BSD telepítése 1.

Elég hosszúnak tűnik a leírás, de mégis belevágok a fordításába. Konkrétan a PC BSD telepítésének leírásába. Ha már lúd, legyen kövér. :-) Ahogy már korábban írtam, egyáltalán nem bonyolult, de gondolom nem baj ha van leírás is róla. A telepítést több részre osztva teszem közzé, mert túl sok egyszerre. Meg egyedül én sem bírom....

Az alaprendszer telepítése

Le kell töltened a PC BSD iso-t innen: http://pcbsd.hostoffice.hu/7.1/i386/PCBSD7.1-x86-DVD.iso

Írd ki és bootolj be róla. A megjelenő listából válaszd az egyes menüt.



A következő lépés lesz a nyelv kiválasztása



Ahogyan látható, több részre oszlik az ablak. A bal oldali részen láthatod, hogy hol tart a telepítés menete. A fő részen látod az éppen aktuálisan folyó dolgokat, ahol neked kell valamit kiválasztani vagy beírni. Alul pedig gyorstippek láthatók.

Visszatérve a telepítéshez, ki kell választanod a nyelvet, a billentyűzet kiosztását, és az időzónát. Szinkronizálhatod az órát egy internetes időkiszolgálóval.
Amennyiben rossz billentyűzet kiosztást kaptál, akkor lehetőséged van megváltoztatni.



A BSD-nek van egy statisztikai oldala is, több fajta statisztikát is megnézhetsz rajta. http://www.bsdstats.org/

Licenc elfogadása



Telepítés közben el kell majd fogadnod a bsd licencet. A PC BSD ingyenes és nyílt forráskódú, a BSD licencén alapul. Mivel tartalmazza az Nvidia és az Intel szoftvereket is, emiatt is lényeges ez a licenc. Tehát tegyél ikszet a kiejlölő négyzetbe.


Telepítés módjának kiválasztása

Ezen a képernyőn három lehetőséged van:


  • új telepítés vagy a meglévő frissítése/javítása
  • asztali vagy szerver változat
  • telepítés CD/DVD/USB-ről
Válaszd az új telepítést amennyiben:

  • még nincs a gépeden pc bsd
  • már van pc bsd a gépen, de pl sérült és javítani szeretnéd, vagy mindent törölni szeretnél a partícióról
Válaszd a rendszer frissítése/javítása menüt, amennyiben

  • minden fájtl meg akarsz tartani
  • újra telepíteni vagy frissíteni szeretnél egy újabb kiadásra
A különbség az asztali és szerver változat között, hogy az asztali esetén települ minden csomag, a wine pbi, biztonságos tűzfal, SSH és egyebek. A szerver nem telepít fel grafikus felületet, megnyitja a tűzfalat a bejövő SSH miatt és "The Warden" másolatát.
Telepítheted a pc bsd-t cd-ről dvd-rő vagy usb-ről is. Telepíthető hálózatból is.



Felhasználói fiókok



Ebben a lépésben létre kell hoznunk egy root és egy normál felhasználót. Meg kell adni felhasználónevet és jelszavakat. Ahogyan linux esetén, itt is két szintje van a felhasználói szintnek.
Az adminisztrátori szinten bármit megtehetsz, törölhetsz és létrehozhatsz fájlokat, szoftvereket telepíthetsz, stb.
A "sima" felhasználói szinten csak korlátozott jogosultságaid vannak. Nem törölgethetsz kényedre-kedvedre, és nem telepíthetsz semmit.
A root jogot csak szükség esetén használd, és akkor is inkább csak rövid ideig. Azért is veszélyes ez, mert ha pl. parancssorban hibázol, akkor helyrehozhatatlan károkat is okozhatsz.

A szoftverek telepítéséhez- a pbi.-hez is- szükséges root jelszó.
Ha csak normál felhasználóként használod a gépet, akkor az sokkal biztonságosabb és a károkozás is csak csökkent mértékű lehet. Ezért is kell egy sima felhasználói fiókot is létrehoznod, mert azzal jelentkezel be.
Tehát amint kitöltötted az alapadatokat, akkor kattints a hozzáadás gombra, és a sima felhasználói fiók adata megjelenik a "Felhasználói fiók" mezőben. Bármikor megváltoztathatod a felhasználó adatait. A Shell mező adatait nyugodtan hagyhatod szabadon. Ez a rész a gyakorlottabb felhasználóknak van, akik szeretnék kiválasztani, hogy melyik héjat szeretnék használni a karakteres parancsbevitelre. Ez valami olyan, mint Windows alatt volt a DOS.

Ha másokkal is megosztod a géped és nem akarod hogy mások is böngésszék a fájljaidat, akkor ne tegyél pipát az automata bejelentkezéshez.
A felhasználónevet jegyezd meg, mert bejelentkezéskor nem lesz lista amiből kiválaszthatod.
Ha mindennel megvagy, akkor kattints a tovább gombra és jöhet a következő lépés.

Folyt köv...

Forrás: http://docs.pcbsd.org/guide/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése