2009. június 5., péntek

PC BSD telepítése 2.

Meghajtó választás



Ebben a részben kiválaszthatod, hogy melyik merevlemezre és melyik partícióra szeretnéd telepíteni a pc bsd-t. A detektált merevlemez szekcióban azt láthatod, amit a pc bsd érzékelt a betöltődés során. Ebből kell kiválasztanod azt, amelyikre szeretnéd telepíteni a rendszert. Választhatod a teljes merevlemez felhasználását is, amennyiben nincs más operációs rendszer a gépeden, és nem kell particionálni. Légy óvatos, mert ha a teljes lemez felhasználását választod, akkor minden törlődni fog róla.
A free bsd-ben és a pc bsd-ben minden partíciónak van egy számozása. Pl /dev/ad0s1
Ha több partíciód van, akkor ki kell választani melyikre szeretnéd telepíteni a rendszert.

Amennyiben valamilyen Windows már telepítve van a gépre, akkor válaszd ki a PC BSD bootloader menüt. Ekkor a következő újraindításnál egy menüből kell kiválasztanod az operációs rendszert. Ha pedig valamilyen linux vagy unix van a gépen, akkor hagyd jelöletlenül ezt a részt. Ha a Windowst a PC BSD után telepíted, akkor a rendszerbetöltőt felülírja, és így nem fog betöltődni a bsd. További információ a megoldásról itt: http://www.freebsd.org/doc/en/books/handbook/book.html#BOOT
Ha szeretnéd partícionálni a lemezt, akkor válaszd ki ezt a lehetőséget. Haladó felhasználóknak! Ekkor mindent neked kell megadni.



Rendszerösszetevők



A rendszerösszetevők menüben több programot is kijelölhetsz telepítésre. Az elérhető összetevők részben a legáltalánosabbak fel vannak sorolva. A nyilakkal hozzáadhatod a telepítendők listájához amit szeretnél.

A telepítés megkezdése



Ennél a résznél megkezdheted a telepítést. Kattints a tovább gombra a telepítés megkezdéséhez.



A telepítés megkezdődik. Maga a folyamat egész gyorsnak mondható. Egy modernebb gépen kb. 15 perc.

A telepítés befejezése


Amikor látod a figyelmeztető üzenetet a telepítés befejezéséről, akkor kiveheted a lemezt és újraindíthatod a gépet. Ha telepítetted a rendszerbetöltőt is, akkor válaszd ki a pc bsd-t.

Az első betöltés, és utólagos telepítés

Miután felraktad a bsd és újraindítottad a gépet, a menüből ki kell választanod a megfelelő menüt. Itt több lehetőséged is van. Ha minden OK, akkor jó lesz az 1-es is.



Képernyő beállítások


Az első login után be kell állítanod a képernyő felbontását, a meghajtó szoftvert és a színmélységet.



A második fülön még részletesebben is állíthatsz a felbontáson. Amikor minden meg van, akkor kattints az alkalmaz gombra. Ha bármi rossz lenne, akkor visszatérhetsz a beállításokhoz.



Belépés a rendszerbe

Amennyiben ki volt jelölve az automata login, akkor nem lesz sok teendőd. Ellenkező esetben meg kell adnod a felhasználóneved és a jelszavad.
Így néz ki az asztal a betöltődés után.



Alkalmazások telepítése


A pc bsd alapértelmezetten a pbi fájlokat használja a telepítéshez. Külön van egy oldal, ahol választhatsz a csomagok közül. http://www.pbidir.com/
A telepítés menete nagyon egyszerű. Letöltöd a pbi fájlt, dupla kattintás a fájlra és követed a varázsló utasításait.

Java telepítése

Csak le kell töltened a pbi fájlt és feltelepíteni.

Kodekek

Linenc okok miatt a kodekek alapból nincsenek benne a pc bsd-ben. Ezért javasolt a Kaffeine, KMPlayer vagy vlc telepítése. Ezekkel szinte mindent le lehet játszani.


Forrás: http://docs.pcbsd.org

2 megjegyzés:

  1. Üdv! Köszi a leírást! Kipróbáltam, feltelepítettem de a wifi sajnos nem működik. Tudnátok segíteni? Ha közvetlen hálókábellel csatlakoztatom a gépet a routerhez akkor van net de wifin nem tudok kapcsolódni. Lehet, hogy nincs hozzá driver?

    VálaszTörlés
  2. A kérdés nagyon jó, de sajna csak rövid ideig volt a gépemen, akkor is csak egy próba erejéig. Ja, és csak asztalim van, nincs laptop. Ha megy az angol valamennyire, akkor van fórumuk és egy elég segítőkész levlistájuk. Ha nem megy akkor pedig freebsd szekció a hupon. Ott biztos lesz aki megválaszolja.

    VálaszTörlés