2009. július 31., péntek

A legstabilabb disztribúciók

A múlt alkalommal megemlítettem néhány disztribúciót, amit szerintem kezdők is bátran kipróbálhatnak, most azonban szeretnék néhány olyat belinkelni amik a stabilitásukról híresek. Most is csak a teljesség igénye nélkül és saját olvasottságomra vagy máshol hallottakra hagyatkozom. Szóval elnézést ha nem feltétlenül fedi a valóságot amit írok.

A lent felsorolt disztribúciók között van olyan ami azért stabil mert régebbi de kiforrott csomagokat használ. Aztán vannak olyanok is amik "csak úgy" stabilak. A legtöbbhöz több éves biztonsági frissítés is tartozik, és van közötte olyan is ami rolling release, vagyis nincs új kiadás, mindig a legújabb csomagok vannak fent. Ettől függetlenül megbízhatónak mondható. Nézzük a disztribúciókat felsorolásszerűen.

Gentoo

Szerintem ezt sokan ismerik, és arról is híres hogy "pilótavizsga" kell hozzá. :-) Én bele sem vágtam a dologba, de akinek sikerült már telepíteni az biztosan szereti. És nem véletlenül. Rendkívül aprólékosan testre szabható, és csak azt telepíted fel amire szükséged van. Rendkívül gyors is egyben ami nem hátrány. Ez is a rolling disztribúciók közé tartozik, így nincs is igazi kiadása.
Portage csomagkezelőt használ amit már ismerhetünk a Free BSD-ből. Legalábbis hasonlít rá. Létezik belőle Live CD is, így ki lehet próbálni a Gentoo-t.

Dokumentáció: http://www.gentoo.org/doc/hu/
Letöltése: http://gentoo.inf.elte.hu/
Wiki:http://hu.wikipedia.org/wiki/Gentoo
Telepítése: http://gentoo.cvk.hu/gentoo_telepites_2008.0_32bit.html

Slackware

Kezdem az elhíresült mondással "Ha ismered a Slacware-t, ismered a linuxot" olvasható a magyar oldalon. A magyar nyelvű Wiki oldalon pedig egyenes a legjobbnak tartott disztribúciónak titulálják.
Nos, igen. A Slackware sem a Windowsról éppen áttérők disztribúciója. Inkább már az erősen haladóké. Ezt sem lehet next next next-el installálni. Megvan az a szépsége, hogy parancssorból szépen felépítjük a rendszert. Mivel erősen Unixos gyökerei vannak, innen is eredhet a stabilitása.
Csomagkezelésére jellemző a gzippel tömörített tarball. Szintén rendkívül gyorsnak mondható. És "atom stabil"

Magyar oldala: http://slackware.vinfo.hu/
Wiki: http://hu.wikipedia.org/wiki/Slackware
Hasznos oldalak Linuxman blogjában: http://linuxman.freeblog.hu/archives/2009/01/31/Slackware_Linux_tudastar/
Telepítési hogyan: http://www.slackware.com/install/

Ubuntu LTS

Végre itt egy kezdők által is preferált disztribúció. Csak azért vettem a stabilak közé, mert nem feltétlenül a legújabb, de kiforrottab csomagokat használ. Ezen kívül több éves támogatása is van ami a frissítéseket illeti. Vannak olyanok akik kizárólag LTS kiadást használnak, és nem frissítgetnek fél évente az újabb kiadásra. Lehet hogy igazuk is van.
Csomagkezelője a debiantól átvett apt. Túl sokat nem is érdemes róla beszélni. Szerencsére elég sok jó leírás és könyv jelent meg az ubuntuval kapcsolatban.

Magyar oldal: http://ubuntu.hu/
Letöltés: http://ubuntu.hu/letoltes
Telepítése: http://ubuntuhogyanok.blogspot.com/2009/04/tokeletes-desktop-ubuntu-904-telepitese.html
Wiki: http://hu.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_(Linux-disztrib%C3%BAci%C3%B3)
Dokumentáció: https://help.ubuntu.com/9.04/index.html

Debian és Cent OS

Nem éppen egy alomból valók, de mindkettőre jellemző a nagyfokú stabilitás. Talán a Cent régebbi csomagokat használ mint a Debian stable ága. Szerencsére mindkettő rendelkezik grafikus telepítő felülettel, így kezdők is nyugodtan kipróbálhatják. Ez a két disztribúció mind szervernek mind desktopnak kiváló. És nem csak otthoni felhasználásra. A debian ugye .deb csomagokat használ, a Cent OS pedig .rpm-et. Ez utóbbi elég közeli rokonságban van a Fedorával.

Debian magyar oldala: http://www.debian.org/index.hu.html
Debian letöltése: ftp://ftp.hu.debian.org/pub/CDROM-Images/debian/
Debian telepítése: http://valtslinuxra.blogspot.com/2009/02/debian-etch-telepitese.html
Debian Wiki: http://hu.wikipedia.org/wiki/Debian

Cent OS oldala: http://www.centos.org/
Cent OS telepítése: http://www.howtoforge.com/installation-guide-centos5.1-desktop
Cent OS doksik: http://www.centos.org/docs/5/
CEnt OS Wiki: http://wiki.centos.org/

3 megjegyzés:

  1. Ha Slackware és stabilitás, akkor szerintem érdemes megemlíteni a magyar disztribúciót: Frugalware. Szerintem érdemes foglalkozni vele.

    Üdv.

    VálaszTörlés
  2. http://www.debian.org/CD/torrent-cd/

    Itt megtalálható a torrent filéje a legfrissebb Debian CD, DVD, 32 [i386], és 64 [amd64] bites telepítőknek! [5.0.2, a magyar tükrön még csak az 5.0.1 van]

    Ha még szabad ide linkelni róla [töröld, ha nem]:

    http://szabadlinuxot.blogspot.com/2009/05/desktop.html

    VálaszTörlés
  3. Nos igen a Frugalware. A másik pilótavizsgás disztribúció. Tudtam róla, csak azért nem említettem meg mert a Slack sokkal ismertebb.

    Gábor!

    Köszönöm a linket. Természetesen szabad linkelni. Sőt örülök minden érdemleges hozzászólásnak.

    VálaszTörlés