2009. augusztus 1., szombat

Disztribúciók bemutatása

Sokat gondolkoztam azon, hogy miként lehetne még többet kihozni a blogból, és nektek még több információt juttatni. Most azt találtam ki, hogy kvázi ismeretlen linux disztribúciókat fogok röviden bemutatni a Distrowatch segítségével. Remélem életképes lesz az ötlet és nektek is tetszeni fog. Ha nem akkor majd abbahagyom a cikkezést erről a témáról. Cél az is hogy ne csak a nagy öt-hat disztribúciót ismerjük meg, hanem a kisebbek is bemutatásra kerüljenek. Az első kliens a Kanotix lesz.

Származás: Németország
Képernyőképek: http://www.thecodingstudio.com/opensource/linux/screenshots/index.php?linux_distribution_sm=KANOTIX%202007%20RC6
Honlap: http://kanotix.com/changelang-eng.html
Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Kanotix

Rövid leírás:
A Kanotix a Debian-on alapszik. Általában a legújabb csomagokat használja és meglehetősen jó hardver felismeréssel rendelkezik. A honlapja szerint több új hardvert támogat mint a többiek. Alapból Live CD-ként használható, de minden szükséges csomagot tartalmaz. A telepítő felülete grafikus és egyszerűen használható.Ideális adatmentésre és elemzésre is. KDE felületet használ ablakkezelőként.
2007-es kiadása Debian Sid és Etch-en alapszik. A 2009-es kiadása pedig már a Lenny-n alapul. Ez persze még fejlesztés alatt áll. Ez elérhető lesz i686 és x86-64-es architektúrákra is.


6 megjegyzés:

  1. Érdemes lenne ki is próbálni őket, és néhány napos használat után "élményeket" is beleírni. Mert így, amennyire értem, "csak" egy disztróvacsi-fordítás lesz. Sőt, esetleg a debian/ubuntu/fedora/... -alapú disztribúciókat is érdemes kerülni (főleg akkor, ha csak annyi a változás, hogy a háttérkép más, más a kezdeti csomagösszeállítás, stb.), hanem inkább valami egyedibb változatokat megtekinteni.

    uzsolt (nem tudom, miért sasas...)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Sasas!

    Ha annyi időm lenne amennyit szeretnék, akkor ezt mind meg is tenném. Azonban napközben dolgozom, és ha hazaértem vár rám három gyermek is plusz az egyéb teendők. Közülük a legkisebb két hetes. Így éjszaka is csak 4-5 órás alvás jut több részletben... Szóval annak is örülök hogy ennyit tudok ide írni. Ha te megcsinálod a teszteket és leírod, akkor szivesen kirakom a blogra. Többek között ezért sem saját írások szerepelnek a bejegyzésekben hanem angol cikkek fordításai. Azt hiszem maximálisan mindent megteszek a linuxos közösségért, ennél több nem megy. Majd 10 év múlva. Talán. Addig marad a disztróvacsi zanzásított fordítása. Sokan sokkal több szabadidővel sem tesznek semmi hasznosat a közösségért.

    VálaszTörlés
  3. Egyet tudnék vállalni, meg valamilyen szinten már meg is csináltam, jó ideje már be is segítek oda. A PLD-ről van szó: http://www.pld-linux.org/
    Itt pedig a bejegyzés, bár ekkor még nem ismertem igazán (azóta azért sokminden tisztult):
    http://team.pld-linux.org/~uzsolt/e107_plugins/userjournals_menu/userjournals.php?blog.11

    uzsolt

    VálaszTörlés
  4. Letöltöttem és cd-ről kipróbáltam a 2007-es változatot. A kinézete szép, de furcsa, hogy
    szerinte a monitorom felbontása 1024x768
    miközben ubuntun és windowson 1280x800. (Ha átállítom szétesik a kép.) Hang nincs (gondolom ugyanazt kellene tennem a hanghoz, mint az ubuntu 8.04-en.) Alaplejátszója a kaffeine -amit egyébként
    is kedvelek. A kipróbált filmet felirattal szépen lejátszotta. Az Iceweasel böngésző használható (firefox változatnak látszik a firefoxsos kiegészítőket hajlandó telepíteni.

    VálaszTörlés
  5. Szilárd!

    Köszönöm a hasznos infót. Ha van még kedved tesztelgetni és beírni ide akkor hajrá. Sokan örülnének neki.

    VálaszTörlés
  6. Nincs mit. Ha kipróbálok valamit majd írok róla. Sokra nem lehet számítani -elég kezdő vagyok a linuxban.

    VálaszTörlés