2009. augusztus 30., vasárnap

Rolling Release disztribúciók

A legtöbb linux disztribúcióra az jellemző, hogy bizonyos időközönkét kiadnak egy újabb verziót. Némelyek készítenek lts vagyis long term support verziót is, mások a kiadást csak rövidebb ideig támogatják. Létezik a disztribúcióknak olyan fajája is, amely készít igazi kiadást, hanem mindig a legújabb csomagokat tartalmazza upgrade vagyis disztribúció frissítés nélkül is. Csak nagyon röviden tekintsük át mely disztribúciók tartoznak ide.

Én a telepítés vagy nehézségi fokozat alapján nagyjából három (négy) kategóriába tudtam besorolni ezeket.

1. Amihez "pilóta vizsga" szükséges, vagyis linux hardcore felhasználóknak

Ide tartozik a Gentoo és az Arch linux. Közös jellemzőjük, hogy grafikus telepítő felülettel nem igazán találkozunk, gyakorlatilag mindent kézzel kell konfigurálni. A Gentoonak van ugyan egy live CD-je, amiről el lehet indítani a telepítést grafikusan is, de ott is kell tudás a továbbhaladáshoz. Mindkét disztrib rendkívül stabil és gyors is egyben. Nem két perc alatt lehet őket telepíteni és elég sok fórumozást illetve utánaolvasást igényel. Azonban teljes mértékben testre szabható és csak azt pakolsz fel ami neked szükséges. Semmi felesleges csomag nem kerül fel.
Mind az Archan mind a Gentoonak létezik könnyebben kezelhető válozata is. Az Arch kistestvére a Chakra http://chakra-project.org/ míg a Gentoo a Sabayonnal áll rokonságban. http://www.sabayonlinux.org/
Ebből kifolyólag e kettő is rolling disztribúciónak tekinthető.

2. Haladóbb vagy legalábbis gyakorlottabb felhasználóknak való kiadások

Megemlíthetem itt a Siduxot ami a debian unstable ágára épül. Ebből kifolyólag ropogós csomagokkal találkozhatsz ha ezt használod. Szinte a kiadást követő egy-két napban már megérkezik a frissítés. Szerencsére van hozzá magyar nyelvű leírás, így azért fel lehet telepíteni. http://manual.sidux.com/hu/welcome-hu.htm
KDE az alapértelmezett ablakkezelője.
A gyakorlottabb felhasználóknak szólhat a Zenwalk is, ami egy időben felkapott volt itthon de mostanság nem sokat hallani róla. Slackware képezi az alapját, ennek megfelelően stabilnak mondható. Telepíteni sokkal egyszerűbb mint a Slackit, mert grafikus felület is rendelkezésre áll.

3. Kezdők által is kipróbálható disztribúciók

Egyértelműen kezdőknek való a PCLinuxOS. Rendkívül egyszerű a telepítése, és mivel Live CD is elérhető, így ki is próbálhatod installálás előtt. A telepítés kb. 10-15 percet vesz igénybe és választhatsz GNOME vagy KDE ablakkezelő között. Azt hiszem ezt a legegyszerűbb használni. Alapból van java és multimédiás csomagok. Nem nagyon kell pluszban telepítgetni semmit sem.
A Foresight sem egy bonyolult dolog, bár a csomagkezelője nem a leggyorsabb. A conary-ról van szó. Annak ellenére hogy nem túl ismert, teljesen magyar nyelvű. Auto login nincs benne, de ez is megoldható google segítségével.

Van egy un. negyedik lehetőség is, amikor a disztribúció bizonyos ága miatt nevezhető rolling release-nek. Ilyen a debian testing és unstable vagy éppen a Slackware current ága.
Ugyan ne, linux, de a FreeBSD-ről is azt írják rolling release csomagokat használ.

Összegzés

Véleményem szerint mindenképpen előny, hogy léteznek rolling disztribúciók is. Azt gondolom egy kezdőnek mindenképpen érdemes valami ilyet is kipróbálni, mert kisebb esélyét látom a hibázásnak. Mire gondolok? Ha valamire upgradelni kell, akkor ott mindig megvan a veszélye, hogy valami balul sül el. Már én magam is jártam így, hogy frissítés után csak egy fekete képernyő és villogó kurzor fogadott. Tudom, én bénáztam el valamit de akkor is. Volt olyan is hogy "teljesíthetetlen" függőség állt fenn, és emiatt nem jött össze a dolog. Természetesen mindenki maga dönti el ki mit használ, de én mindenképpen kényelmesnek tartom ezt a fajta megoldást, hogy nem kell x havonta nagy frissítést elvégezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése