2010. február 27., szombat

PCBSD tűzfal beállítása

Az előzőekben átvettük hogyan kell telepíteni a PCBSD-t, ami asztali felhasználásra tervezett BSD. Saját telepítőcsomagja van, amit pbdir-nek neveztek el.

A PCBSD tűzfala az OpenBSD Packet Filterén alapul. Elmondható hogy egy nagyszerűen konfigurálható tűzfalról beszélünk. Amennyiben a parancssoros részét nézzük akkor a szabályokat könnyebben megértjük és leírjuk mint linux alatt az IPTables-t.

A tűzfal beállításait a rendszerbeállítások menü alatt érhetjük el. Kattints duplán a megnyitáshoz.



A futtatásához rendszergazdai jogok kellenek. Kattints rá a futtatás rendszergazdai módban gombra. Majd add meg a jelszót a továbblépéshez.



Így néz ki az alapértelmezett beállító felület. Alapértelmezettként a tűzfal be van kapcsolva és az alap beállításokkal működik. A legtöbb felhasználónak ezen nem kell változtatni csak élvezni a BSD által nyújtott biztonságot és stabilitást. Alapból minden adatforgalmat kienged és minden bejövőt megtagad. A kivételek fülön szabályokat állíthatsz be ennek megváltoztatásához.



Néhány szolgáltatást hozzáadtam a bejövő forgalomhoz. A szabály részletezéséhez kattints a bejegyzés szerkesztése gombra.



Íme egy példa a részletekre. Itt is látható hogy milyen egyszerűen állíthatók be szabályok.



Az új szabály hozzáadása az új bejegyzés gombra kattintással lehetséges. Ezután válaszd ki a legördülő listából a szolgáltatást ebben a példában ez az SSH. A portot a automatikusan kiválasztja a szolgáltatáshoz. A szabály megengedő.


További információ a tűzfal beállításairól itt: http://www.openbsd.org/faq/pf/index.html
Forrás: http://linuxbsdos.com/2010/02/18/pc-bsds-graphical-firewall-manager/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése