2010. május 28., péntek

Bicskás Ubuntu szösszenetei 2. rész: Elárvult csomagok eltávolítása Ubuntu alatt

Akármelyik módszert választjuk egy alkalmazás eltávolítására; tehát végezhetjük Synaptic-kal vagy Terminállal, a lényeg ugyanaz: előfordul, hogy az eltávolított csomagok után elárvult programkönyvtárak és beállítófájlok maradnak.

Van erre egy alkalmazás, ami azonban elég fapados ahhoz, hogy néhány hasznos alkalmazást is elárvult csomagnak lásson, ezért én csak a hátramaradt szemét eltávolítására ajánlom használatát.

Először telepítsük fel:

#sudo apt-get install deborphan gtkorphan

Ezután a Rendszer-->Adminisztráció-->Remove orphaned packages néven találjuk. Indítsuk el!


Kérni fogja a rendszergazda jelszavunkat, ugyanis felhasználó nem kotorászhat "passzport" nélkül a rendszerfájlok között.

A képen látható módon nyissuk le az "Options" menüpontot és pipáljuk ki "Show unistalled packages with orphaned configuration files" csekboxot: ekkor láthatjuk azokat a fájlokat, amik a korábban letörölt csomagjaink után maradtak. A tapasztalat az, hogy ezeket büntetlenül lehet törölni. Az program más funkcióinak alkalmazását nem ajánlom, csak saját felelősségre!

5 megjegyzés:

  1. Talán:
    sudo apt-get install deborphan gtkorphan

    VálaszTörlés
  2. Hasonló, mint az Ubuntu-Tweak csomagtisztítója?

    VálaszTörlés
  3. Kösz a kiigazítást, sajt ;)

    László: ez egy régi, fapados Debian alkalmazás, a Tweak-es Tisztítóról nem is igazán tudom, hogy minek a frontendje, úgyhogy én inkább ezt szoktam használni. Persze ettől függetlenül lehet hasznos az is, de a gtkorphan a fentebb vázolt használattal már bizonyította, hogy nem csinál kárt.

    VálaszTörlés
  4. Te sajt! Neked nem kellene a blogba cikkeket írni? Azt látni hogy vágod a témát és több alkalommal is kijavítottál minket, amit utólag is köszönök! Bár lehet hogy már invitáltalak korábban is.

    VálaszTörlés
  5. Gyakorlatilag "helyesírási hibát" vétettem :D

    VálaszTörlés