2011. március 14., hétfő

Ubuntu Bootloader képernyőjének megváltoztatása BURG-al


Aki megszállottan szépíti az asztalát különböző effektekkel, háttérképekkel és ki tudja milyen kisalkalmazásokkal, annak minden bizonnyal hasznos lesz a következő leírás is. Ezzel a programmal a GRUB képernyőt lehet egyedivé tenni nem túl bonyolultan. A jelenlegi Ubuntuban a GRUB 2 található mint rendszerbetöltő. Ez azonban -mint a legtöbb rendszerbetöltő menü- nem éppen a legszebb mert nem is ez a lényege. Most azonban csinosíthatunk rajta egy kicsit. Segítségül hívjuk a BURG-ot ami a "Brand-new Universal loadeR based on Grub"

BURG telepítése

Az alap Debian tárolókban nincs meg a csomag, ezért ppa tárolót kell felvenni. Nyisd meg a terminált és írd be a következőket:

sudo add-apt-repository ppa:bean123ch/burg && sudo apt-get update



Miután ezzel megvagy, nyisd meg a Synaptic csomagkezelőt és keresd meg benne a burg nevű csomagot majd telepítsd fel.



Telepítés közben elindul a varázsló és végig kell menned a lépéseken. Az első képernyőnél nem kell semmit sem tenned csak tovább gombra kattintani.



A másodiknál ki kell választanod melyik partícióra telepítse a BURG-ot. Válaszd az ubuntus root partíciót vagy az ubuntus meghajtót.



Van még egy utolsó dolog amit meg kell tenned hogy a BURG rendesen elinduljon. Frissítsd a csomagot.

sudo update-burg

A telepítéssel és a beállításokkal meg is volnánk. Most már újraindíthatod a gépet és a képernyőn a BURG fog megjelenni. A megjelenő képernyőn F1-et nyomva kérhetsz segítséget, az F2 a témákat listázza ki, az F3 pedig a képernyő felbontását változtatja meg.



Témák telepítése

Ez jó dolog a burg-ban, hogy különböző témákat is pakolhatsz fel pluszban hozzá. A legegyszerűbb ha csak letöltöd majd bemásolod a /boot/burg/themes könyvtárba a témákat. Témák elérhetők a Gnome-Look oldalon is, azonban itt nincsenek külön szedve a burg témák. Ezeket a keresővel kell elővadászni. Persze ott a Google is kereséshez.
A következő paranccsal lehet bemásolni a témát. Itt egy példa is hozzá.

sudo cp *elérési út a fájlhoz*/Fortune-BURG-v03.tar.gz /boot/burg/themes



A téma másolása után frissítsd a BURG-ot és már "látni fogja" az új témákat. Indítsd újra a gépet és a burg menüben nyomd meg az F2-t. Válaszd ki melyik témát szeretnéd és már működik is.

Figyelem!

A BURG-ot csak az telepítse, aki tisztában van a GRUB fogalmával és adott esetben képes helyreállítani a rendszerbetöltőt. Mint minden hasonló, a rendszert érintő beavatkozás, ez is járhat veszéllyel. Nem megfelelő telepítés esetén semmi nem fog elindulni. Akinek esetleg dual bootban van más rendszer is a merevlemezen az fokozottan figyeljen oda hová pakolja a BURG-ot. Bizonytalanság esetén először próbáld ki virtuális gép alatt.

Forrás: http://www.howtogeek.com/howto/45164/how-to-customize-the-ubuntu-bootloader-screen/

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a leirást. Valami ilyesmit szerettem volna, de nemtudtam hogy van rá progi már. Azt véletlen nem tudod,
    hogyan lehet témát késziteni rá? Elöre is köszi.
    redmoon45

    VálaszTörlés
  2. Ahogyan a cikkben is szerepel: "Témák elérhetők a Gnome-Look oldalon is, azonban itt nincsenek külön szedve a burg témák. Ezeket a keresővel kell elővadászni. Persze ott a Google is kereséshez." Nem érdemes bajlódni a témakészítéssel ha van hozzá készen.

    VálaszTörlés