2012. október 30., kedd

GhostBSD 3.0 RC2

Ismét kezembe akadt a "békás" bsd majdnem végleges kiadása. Korábban többször teszteltem, de akkor még csak béta verziója létezett. A mostani, kiadás előtti verzióban több dolgot is javítottak, bár van ami nem sikerült tökéletesen.
Nekiveselkedtem a telepítésnek, ami annyira nem volt bonyolult.
A fejlesztők célja a kiadással az lehetett, hogy közelebb kerüljön a felhasználókhoz a bsd és asztali környezetben is használhassák. Mindezt emészthető formában.

GhostBSD 3.0 telepítése

Először le kell tölteni a megfelelő képfájlt a GhostBSD honlapjáról.
Link: http://www.ghostbsd.org/download

Kiírás után már be is indulhat a telepítés folyamata. Lassan de biztosan betölt a rendszer.





Ha már bejött a telepítő képernyő. Válaszd ki a nyelvet.



Billentyűzet kiosztás kiválasztása.





Időzóna megadása.



Lényeges rész jön a particionálás.Amennyiben te is csak virtuális gép alatt teszteled a bsd-t, akkor hagyhatod az egész merevlemezt is felhasználni. Ellenkező esetben fel kell osztanod a lemezt.



Létre kell hoznod egy felhasználói és az admin fiókot. Érdemes valami nem túl könnyen kitalálható jelszót megadnod, bár azt gondolom ez már evidencia.



Láthatsz egy telepítés előtti összegzést. Most még tudsz változtatni ha szükséges.



Telepítés folyamatban van. Ez nem volt kevés idő, ugyanis elég sok csomagot felpakolt.




Telepítés befejeződött, újra kell indítani a gépet.



Használat közben

Itt már be tudsz jelentkezni a saját felhasználónévvel és a jelszóval.



Alul érdemes átváltani a billentyűzetet és a nyelvet magyarra. Én ezt csak a végén tettem meg.

A menü még a régi verziójú GNOME, ami sokak számára kedves és felhasználóbarátabb mint a most jellemző Unity. Túl sok csomag nincs föltelepítve alapból, de kezdetnek megteszi. Legalább LibreOffice van fönt, mert jónéhány linux disztribúcióban nem láttam. Persze azok minimal desktoppal rendelkeztek.
A nyelv ugyan a képeken angol, azonban a GhostBSD teljesen magyar menüvel is rendelkezik, ha még login előtt átváltod a nyelvet. 





















Az hamar kiderült, hogy a flash videók lejátszásához kellene az Adobe Flash Player. Ezt valószínűleg utólag kell majd telepíteni.



A csomagkezelője egészen egyszerű, de pont emiatt tetszik. Mindent könnyen és gyorsan meg lehet találni. A cikk elején jeleztem, hogy még nem sikerült mindent kijavítani. Pont itt jött ki, ugyanis nem sikerült a csomagok frissítése. Ez valószínűleg a végleges kiadásnál megszűnik.



Irodai csomagból a legfrissebb van fönt.



Vélemény


Mivel már nem első alkalom, hogy nálam járt, így nem okozott túl sok meglepetést. A telepítése és a használata meglehetősen egyszerű. A menükben eltévedni nem lehet. A csomagkezelőjével sem lenne gond, ha működne a frissítés. Véleményem szerint a GhostBSD azoknak való, akik egy egyszerűen kezelhető és telepíthető rendszerre vágynak mindenféle extrák nélkül. Sajnos azt nem tudtam kideríteni mennyi csomag érhető el alapból, de szerintem ami fent van az általában elég szokott lenni egy átlag felhasználónak. Ami nincs meg azt persze installálni kell.
Általában a bsd-k arról híresek, hogy meglehetősen stabilak. Ezzel sem volt semmi gondom a rövid használat során.
Azt még egyelőre nem tudom, hogy élesben mennyire válna be, de valószínűleg nem lenne rossz elsődleges rendszernek sem.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése