2014. június 23., hétfő

Pidgin off the record (otr), avagy hogyan titkosítsuk beszélgetéseinket?



Személy szerint nagyon nem szeretem, ha kívülállók (gondolok itt a hatóságokra), megpróbálnak a privát beszélgetéseimben olvasni.
Az alábbi kiegészítővel - ha nem is lesz örök rejtély a csevegés tartalma - alaposan megnehezíthetjük a kis kukkolók dolgát. :)
Nincs más teendőnk, mint a Pidgin mellé telepíteni az "off the record" bővítményt.
Mivel jelenleg Manjaro-t használok, ezért terminálban a következő parancsot adtam ki (rootként): pacman -S pidgin-otr

Természetesen a parancs attól függően eltérő lehet, hogy ki, milyen disztrót használ, példának okáért: apt-get install, yum install, urpmi, stb.

Miután feltelepítettük a bővítményt, lépjünk be a Pidginbe, és engedélyezzük azt. (A tálcaikonon jobb egérklikk, majd bővítmények, azon belül bizalmas üzenetküldés).
Érdemes megkérni a célszemélyt, akivel bizalmas beszélgetést szeretnénk folytatni, hogy Ő is telepítse eme kis okosságot, enélkül a másik fél értelmetlen számok és betűk halmazát fogja kapni üzenetként. Ezután az OTR ikonra kattintva egy úgynevezett fingerprint-et, ujjlenyomatot  küldünk a célszemélynek, akivel (miután elfogadta ezt), megkezdhetjük  privát beszélgetésünket.
Ami különösen tetszik, hogy a facebook csevegést is titkosítja, ezt utólag visszanézve webes felületről csak ennyit fogunk látni: (titkosítva)


Az otr bővítményt nem csak pidgin alatt használhatjuk, több csevegőkliens mellé is telepíthetjük (más OS alatt).
Jelen esetben, sajnos most nem tudom képekkel prezentálni a leírtakat, mert Porcsin Laci barátom nincs gépközelben (vele szoktam néha otr-t használni). Azért remélem, mindenkinek sikerül használni eme frappáns kis bővítményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése