2015. március 28., szombat

5 ok amiért Arch linuxot használok, és amiért neked is kellene



Egy indiai blogger honlapján találtam ezt a jó kis összefoglalót, ami az Arch linux előnyeiről szól.


1# A jó közösség miatt
Az Arch Linux egyik erőssége a jó közösség. Többen is felelősek azért, hogy jól működjenek a dolgok, mint a pacman, a tárolók, stb. Az Arch linux nem foltozgatja a csomagokat. Amikor használsz egy csomagot, akkor nem kell még trükközni vele.  Itt senki nem pénzért dolgozik, nincs for profit szervezet mögötte.

2# A 'legnagyobb' szoftver tároló
Előfordult, hogy kellett volna egy olyan csomag, ami más disztribúcióban előfordult, de az Archban nem volt meg. Ekkor fordultam az AUR-hoz. Ez nem más, mint egy felhasználók által fenntartott és fejlesztett tároló, ahol forrásból is telepíthetünk csomagokat. Csak két parancs és már készen is van a telepítés.
Az AUR-ban lehet keresni és a felhasználók szavazhatnak a csomagokra, így azt telepíthetjük, ami a legnépszerűbb.

Úgy találtam az AUR sokkal jobb mint az Ubuntu ppa, ami nem ennyire jól kereshető, már ami a csomagokat illeti.  A ppa-nál keresni kell a Google-ban is és utána kézzel hozzáadni a tárolókhoz. Azért jobb az AUR mint a ppa vagy akár az Opensuse-nél az software.opensuse.org, mert közvetlenül a terminálból rákereshetsz a csomagokra és telepítheted is azokat. Yaourt képes mind az AUR-ból, mind az enegedélyezett tárolókból. Amennyiben probléma lenne egy csomaggal, akkor a felhasználók kommentjeit elolvashatod a terminálban. Akár javíthatod is a csomagot, szerkesztve a pkgbuild fájlt.

Tapasztalataim szerint az Arch linux az első, amiben mindig a legfrissebb csomagot kapod meg.

3#Majdnem az összes nagyobb asztali környezet elérhető
A legtöbb linux disztribúció asztali környezet függő. Például az Ubuntu a Unity shellt használja. Természetesen telepíthetünk más asztali környezeteket, azonban jó eséllyel valamilyen csomagütközés fordul majd elő. Nálam mindig működéstelen rendszer lett a vége annak, ha Kubuntut és GNOME-ot telepítettem Unity-ra. Ugyanez igaz LinuxMintre is.

Telepítettem GNOME-ot, KDE-t, MATE-t, Deepin-t és LXDE-t az Arch linux alatt és semmi problémát nem okozott. Más disztribúciók mérsékelten tűrik meg a többes asztali környezetet.

4#Teljes felhasználói kontroll
Arch alatt a felhasználó ural mindent. Felépíthetsz mindent az alapoktól és te választod ki azokat a komponenseket, melyekkel a legjobb hatásokat érheted el. Mivel a csomagok nincsenek foltozgatva, így te a tiszta élményt kapod csak, akár GNOME akár Plasma amit használsz.


5#Ha egyszer elkezd működni, akkor soha nem hagyja abba
Ahogyan korábban egy Opensusevel kapcsolatos cikkemben írtam, semmi okát nem látom annak, hogy valaki ne rolling kiadású disztribúciót használjon a gépén. Az Arch linux a rolling release bajnoka. Ha egyszer telepíted az Arch linuxot, akkor nem kell aggódnod a 6 havonta esedékes upgrade miatt.

Az Arch-al te mindig a legfrisebb csomagokat kapod meg. Nem kell várnod egy másik disztribúcióra, ami majd elkészíti a számodra szükséges csomagot.  Arch-al a lehető leggyorsabban megkapod ezeket a csomagokat.

Elérhetők unstable és testing tárolók, így még kiadás előtt is tesztelheted a csomagokat.
2011-óta használok Arch linuxot és még soha nem találkoztam összeomlott rendszerrel (nos, egy kivétel azért van, amikor hozzáadtam egy testing tárolót és kipróbáltam az új Plasma asztalt. Megtanultam a leckét.)

Konklúzió

Ha egyszer rátalálsz az Arch-ra, akkor már nem akarsz mást használni. Egyszer kipróbáltam a LinuxMint-et és az Ubuntu-t és más disztrókat is, de mindig visszatértem az Arch-hoz egy héten belül. Egyszerűen megragad téged és nem enged el. Rájössz mennyire egyszerűen telepíteheted a csomagokat és mennyire jól testreszabható a rendszer. (Milyen nehéz ezt beírni, hogy yaourt amarok majd y ütni az igenhez. Jó érzés a legújabb csomagokat használni.


Forrás: http://www.itworld.com/article/2898189/five-reasons-i-roll-with-arch-linux-and-why-you-should-too.html  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése