2015. május 9., szombat

Chromixium OS- Chromium Ubuntu alapokon

A Chromixium OS egy elég jól sikerült koppintás. Az eredeti Chrome OS-t külsejét tekintve teljesen átvették, azonban a motorháztető alatt Ubuntu dorombol. Úgy vélem egy tetszetős és könnyen  kezelhető rendszert dobtak össze a fejlesztők. 32 bites változatban telepíthető és Live módban érhető el. A 32 bit annak lehet gond, akinek 4 Gb vagy annál több memória van a gépében.
Én most nem telepítettem, csak a Live módot próbáltam ki. Ennek tudható be az angol felület. A fejlesztők kevertek-kavartak benne mindent, ablakkezelőt, dockot, stb. Mivel Ubuntu LTS-re épül, így a frissítésekkel évekig nem lehet probléma.

A Chromium böngésző fel van turbózva alapból, bár ezt mi is megtehetjük a különböző kiegészítőkkel.

Asztal, használat

Az asztal és a háttér tetszetős, letisztult. Nincs tele ikonokkal, csak annyi látszik amennyi kell. Balra lent helyezkedik el a kereső, erre kattintva indítható a Chromium, a Gmail, Google Docs, Drive, kereső láthatók. 



A menü jobb egérgombbal hívható elő. Innen továbbléphetünk a háttér megváltoztatásához, az irányító pulthoz, parancsot futtathatunk, bejelentkezhetünk saját Chromium fiókunkba. 


Az alkalmazások mennyisége és típusa hasonló mint más Ubuntu verziókban. Az internet szekcióban találhatjuk a Chromium böngészőt és más Google alkalmazásokat.





A kodekek használatához engedélyezni kell az extrákat.



A Chrome Web Store-ból különböző appokat telepíthetünk.


Ahogy említettem nincs a Live módban magyar nyelv alapból, de ezt lehet pótolni.


Ubuntu alkalmazások


A csomagkezelő nagyjából 45000 csomag volt elérhető. A tárolókban nemcsak a hivatalos tárolók érhetők el, hanem egyéb ppa-k is. Ezeket neked kell utólag 
 engedélyezned.  






Chromium beállítás panel



Chromixium honlapja: http://chromixium.org/

Vélemény

Túl sokat nem írnék róla, mert gyakorlatilag olyan mint egy alap Ubuntu, csak más felülettel és néhány extrával. Szép és jól sikerült, a fejlesztők kitettek magukért. Akinek bejön a Google saját oprendszere, annak ez is tetszeni fog.  Nagy előnye, hogy offline is használható és persze nem csak a Google dokumentumok érhetők el, hanem akár a LibreOffice is. Annyit azért tudni kell, hogy az Ubuntu alapú disztribúciók kissé "éhesek" memória terén.
Nekem összességében tetszett, kezdőknek ezt is merném javasolni.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése