2015. május 25., hétfő

Solus OS beta 2





Nos, nem is tudom hogy kezdjek bele. Elég sok disztribúciót kipróbáltam már, de ez egy kissé megfogott. Olyan vegyes érzéseim vannak vele, igazán nem is tudom hová tenni. Elsőre tetszik, de van egy kis hiányérzetem is vele. Na mindegy. Lássuk.

A Solus Os valaha Evolve OS volt, de mára már nem az. Jellemző rá a testre szabott asztal,amit Budgie-nek neveztek el. Beállítható a GNOME 2 külső is, ha erre szükség van.
Csomagkezelője az eopkg, ami korábban pisi volt. Ez a kiadás 64 bites és van benne EFI támogatás. Nagy változás a kötelező HTTPS a tárolóknál és sokkal jöbb tömörítés a csomagoknál. Ebből következik a sokkal jobb és gyorsabb csomagkezelés. 
A fejlesztők az alapoktól építkeztek, bár a csomagkezelő egy forkolt pisi.

Az alábbi képen jól látható mit tartannak fontosnak elmondani a fejlesztők a projektről.
  • Nyílt forráskódú
  • Asztalra termett. Bíznak benne, hogy a felhasználók megkapják amit keresnek. 
  • Könnyű kezelni. 
  • ... és letöltheted ha akarod. :-)



Solus OS telepítése

Egyelőre béta verzióban érhető el. Innen töltehed le a lemezképet. A telepítőre kattintva két lehetőségünk van. Elkezdhetjük a telepítést vagy folytathatjuk a Live CD használatát. Én az első mellett maradtam.



Elvben a rendszer megpróbája kitalálni hol vagyunk, így beállítja a nyelvet és a billentyű kiosztást. Nekem ez nem működött, de ez betudható a fejlesztői verziónak is. Végül meg kellett adnom a nyelvet és a billentyűzet kiosztást. 




A telepítés helye a virtuális gép volt. Az időzóna megadása után létre kellett hozni egy felhasználói fiókot. 




Egy-két apróbb beállítás 


Összefoglaló telepítés előtt.


Nos, itt kell megjegyeznem, hogy az egyik leggyorsabb telepítő amivel valaha is találkoztam. Úgy futott végig a folyamatjelző sáv, mint a versenyló. Nem tudom volt-e 3 perc.




Solus OS használat közben


Bejelentkeztem és ez a meglehetősen egyszerű asztal fogadott. A háttérkép mindössze egy szürke felület a solus felirattal. Jobbra lent található a hálózati kapcsolat, hangerő, óra, és a felhasználó jellemzői. Innen is van lehetőség kilogolni vagy lekapcsolni a gépet. A bal alsó sarokban látható a menü ikonja. Erre katttintva nyílik meg a menüsor.  


Mind a színvilágra, mind az ikonokra jellemző a visszafogottság, a funkcionalitás.


Íme a menü. Érdekes, hogy a kategóriákon belül is minden egymás alatt található. Ha pl. LinuxMint alatt megnyitom a menüt, akkor ott csak a főbb témák látszanak, és arra mozdítva az egeret látjuk csak az alpontokat. Itt erre nincs szükség, mert rögtön minden látszik. A multimédiához a VLC és a Rhytmbox tartozik. Böngészőként Firefox használatos, de van itt Thunderbird és Transmission is.

Új csomagokat terminálból vagy a Software Center-ből tudunk. A menü amúgy hol magyar, hol angol. Feltételezem ez még változhat, hiszen nem végleges kiadásról van szó.






YouTube kedvelőknek jó hír, hogy gond nélkül működik.


A Software Center sincs túlcicomázva. Egyszerű, áttekinthető. Itt csak 5 főkategória van, ezekre kattintva lehet további kapcsolódó szoftvereket telepíteni. Nem csak telepíteni lehet innen, de a frissítések is megjelennek.
Telepítettem egy-két csomagot. Borzalmas gyors volt. De tényleg. A függőségeket jól telepíti, ezzel nem volt gond.





Csak kíváncsiságból megnéztem, hogy (virtuális gépen) milyen mennyi erőforrást használ. Azt gondolom a kép magáért beszél. Memóriából mindössze 225 megát fogyasztott el. Még mindig sokan keresnek régi gépre (akár Pentium 4 vagy hasonló) valami linuxot. Érdemes észben tartaniuk a Solus OS-t, mint lehetséges disztribúciót.


Érdekes magyarítás a hangolások, ami valamiféle beállítás központ lenne. Ebben található az ablakok, asztal, billentyűzet, energiabeállítások, gépelés, indítópult, megjelenés, munkaterületek. 


Összegzés

Mivel a disztribúció egyelőre béta verziós, így még bőven lehetnek benne hibák vagy olyan dolgok melyek később változhatnak benne. Az elején írtam, hogy vegyes érzelmeim vannak. A végére letisztult a kép. A furcsa érzést talán csak az egyszerűség és az eddig megszokott menüfelépítés. Aki arra vágyik, hogy egy gyors és könnyen kezelhető disztribúciót használhasson, akkkor ne nagyon keressen tovább. Volt egy kis deja vu-m, mert az Arch-nál tapasztaltam hasonlót. Minden Arch felhasználónak javaslom, hogy ha kijön a végleges verzió, akkor vessen erre is egy pillantást.

Tényleg csak tömören. Gyors, egyszerű, letisztult, funkcionális.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése