2015. május 23., szombat

Sparky Linux, debian alapokon

A SparkyLinux egy a lengyelek által fejlesztett debianra épülő disztribúció. Tehát a debian testing változatára épül, így gyors és könnyed. Több  változata létezik, attól függően hogy milyen gépre (mennyire erős) szeretnénk telepíteni. 32 és 64 bites kiadása létezik. Asztali környezetből támogatott az LXDE, MATE, Xfce, Openbox és JWM. A debian testing miatt számítani lehet arra, hogy bár friss csomagokkal dolgozhatunk, érhetnek bennünket "meglepetések" egy nagyobb frissítés után.

Rendszerkövetelmények:


  • 512 Mb RAM
  • i486/AMD64 CPU
  • 30Gb tárhely, hogy minden elférjen


Sparky telepítése

Letöltöttem a megfelelő lemezképet innen. A telepítő hasonló mint amit pl az Ubuntuban megszokhattunk.
Az első mint mindig a nyelv és időzóna kiválasztása volt. Ezt követte a billentyű kiosztás és a felhasználói fiók létrehozása.





A lemez kiosztásnál a teljes lemez felhasználást választottam.


Telepítés előtt még egy összefoglalót láthatunk. Ha bármi nem úgy van ahogyan szeretnénk, akkor innen vissza lehet lépni.


Mivel rendben volt, így elindult a telepítés. Nem tartott túl sokáig, talán úgy 5 perc lehetett. A folyamat közben minimalista háttérrel és grafikával különböző információkat tudhattunk meg a disztribúcióról. Többek között azt, hogy ez egy jó alternatíva lehet, ha valaki operációs rendszert vagy disztribúciót választ, és megvan benne minden ami az induláshoz kell. A kodekek is.






A jó közösség már csak hab a tortán. Az install véget ért, vegyük birtokba a rendszert egy rövid újraindítás után.


Sparky használat közben

Grafikus bejelentkező ablak fogad minket. Az asztal és a színek egyszerűek, minimalisták. Sok disztribúcióban legalább valami tetszetős háttér fogad minket, itt ilyennel nem találkoztam.
Ami a program választékot illeti, az teljesen rendben van. Találunk itt különböző képszerkesztő és képlopó alkalmazásokat. Irodai programként LibreOffice, multimédiás lejátszóként vlc, smplayer található.  





Beállítás központ. Az ikonok tetszetősek és jó színekkel operálnak.









Ezzel a hasznos alkalmazással Windows alapú programokat futtathatunk linux alatt. Nem kell mást tenni, csak tallózással kiválasztani a .exe fájlt, majd telepíteni a Wine-al.



Memória és CPU tekintetében nincs okunk panaszra, mert kis "fogyasztással" beéri.  Tehát nálam virtuális gépen 300 megás szükséglete volt alapjáraton, hogy nem volt semmilyen program sem elindítva.


Hasznos kis program, amivel könnyen és gyorsan elintézhetők a frissítek, a dist-uprade. A program neve a System Upgrade.



Szintén hasznos kis program, mert ezzel szinte minden lényeges dolgot el tudunk intézni. Frissíteni a rendszert, takarítani, tárolókat szerkeszteni, stb








Megnyitottam a csomagkezelőt, ami jelen esetben a Synaptic. 44600 csomagot listázott ki. Tehát van miből válogatni.  


 Ha ránézünk a tárolókra, akkor látható, hogy az alap debian testingen kívül aktív a saját Sparky és a mutimédia. Inaktívan ott vannak a harmadik féltől származó tárolók mint opera, dropbox, google, stb.


Torrentezőknek a Ktorrent telepített, de mást is rakhatunk fel helyette. 


Böngészőként az IceWeasel és Konqueror érhető el. A kodekek előre telepítettek, a YouTube videók működtek. 




A végére túl sokat nem szeretnék írni, mert engem meggyőzött. A debian testing miatt mindig biztosított a friss csomagok megléte, de egyben veszélye is lehet. Rengeteg csomag és kis fogyasztás jellemzi. Kezdőknek is javasolt, mert nem igazán lehet benne eltévedni. Régi gépre is tökéletes XP helyett, mert még mindig sok fut belőle a gépeken. Persze csak ha nincs valami spéci programod. Azért még mindig ott a Wine, ne feledkezz meg róla!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése