2016. augusztus 23., kedd

ROSA Linux

Kíváncsi voltam rá, hogy mit tud az oroszok rózsája, ezért kipróbáltam. A Distrowatch szerint eredetileg a Mandriva forkja volt, de most már független fejlesztés. Maga a ROSA egy olyan orosz szervezet, ami különböző linux alapú megoldásokat fejleszt. Termékük a ROSA desktop, ami KDE asztali környezetet használ. A szervezet fejleszti az "Enterprise Server" kiadást is, ami a Red Hat Enterprise Linuxon alapul. A fejlesztők célja egy felhasználóbarát disztribúció létrehozása.


ROSA telepítése


A disztribúció elérhető 32 és 64 bites verzióban, én ez utóbbit próbáltam ki.  A boot képernyőn az alábbi lehetőségek voltak: boot helyi lemezről, Start ROSA desktop, vagy Install ROSA desktop. Rögtön nem akartam telepíteni, megvártam a Live rendszert.  



Ahogyan az a rokon disztribúcióknál megfigyelhettük, itt sem léphetünk be rögtön. Először a rendszer nyelvét kell kiválasztani. Sajnos magyar nincs közöttünk, csak a nagyobb világnyelvek. 


El kell fogadni a felhasználási feltételeket el kell fogadnunk a továbblépéshez. 



A billentyű kiosztásnál ugyan van magyar, de a későbbiekben ezt nem jelezte ki.



Idő, időzóna beállítása.




Miután bejutottam az asztalra, elindítottam a telepítő varázslót.



Lehetőségünk van megadni egyéni particionálást, vagy felhasználhatjuk a teljes lemezt is. 


Az éles telepítés előtt még figyelmeztet minket a varázsló. 


Elindult a telepítés. Meglehetősen puritán az egész, szinte semmi infót nem kapunk a disztróról. Csak annyit tudunk meg, hogy globális disztribúció európai eredettel, meg hogy mindent megkapunk amire szükségünk lehet.




A boot menüben különböző beállítások közül választhatunk.


Root jelszó megadása.



Felhasználói fiók létrehozása. Meg kell adnunk nevünket, login nevet, és jelszót. 


Ha szükségünk van a CUPS-ra és a SAMBA-ra, akkor így a beállításokat.


A telepítés befejeződött, most újra kell indítani a gépet. Ez egész folyamat volt vagy 5 perc.



ROSA használat közben




Újraindítás után a login képernyő fogadott. Jól látszik a billentyű kiosztásnál, hogy az angol az alapértelmezett. Nem tudtam másra átállítani, hiába választottam korábban a magyart.


Böngészőnek New Moon-t használ.


Pont annyi alkalmazás van telepítve, mint amennyire szükség van. Sajnos magyarul nem tud a rendszer, de azért könnyen el lehet benne igazodni. Az internet szekcióban található a Pidgin, New Moon, Thunderbird és Remmina. Irodai csomagnak a LibreOffice használható. Hang és videó részen a DeaDBeef, Sound, PulseAudio beállítások és egy saját multimédiás lejátszó a ROSA Media Player. 











Természetesen érdekelt a csomagkezelő is. Ez a grafikus felület ismerős lehet a Mandrivából meg a Fedorából. Balra vannak az egyes témakörök és jobbra olvashatók a csomag jellemzői.






Ahogyan egy friss telepítésnél megszokott, rengeteg frissítés érhető el.



A szoftver tárolók listája szabadon módosíthatók, azonban a testinget nem érdemes használni a lehetséges instabilitás miatt.




Ahogyan a képen is látható, nem túl nagy az erőforrás igénye. Alapjáraton kijön 300 megából. Ez mindenképpen jónak mondható. Igaz, ehhez kellett a MATE asztali környezet is.




Beállítások menü.


Egy egyszerű és hasznos eszköz. A ROSA image writer.


ROSA Freeze.


ROSA Media Player.



Konklúzió


Az elmúlt években (?) nagy divattá vált, hogy forkolják a meglévő sikeres disztribúciókat. Ebben lehet ráció, hiszen egy már jól bevált és sikeres kiadás után viszonylag kis energia befektetéssel létrehozhatnak egy "új" disztribúciót. Kérdés az, hogy szükség van-e ennyi változatra, hoz-e valami újat egy n-dik kiadás. Ez mindig parázs vitákat szül, én se mennék bele. Az oroszok mindenesetre a jól bevált utat követték. Fogták a Mandrivát, és ezt-azt átalakítva megalkották a ROSA-t.

Nem szeretnék akadékoskodni, de nem igazán láttam azt, hogy aki pl. Mandrivát használ, annak megérné-e erre váltani. Külsőleg nem sok változást látni az "anya" disztribúcióhoz képest. Mégis akkor kinek lehet jó? Annak, aki nem akar sokat bajlódni a különböző beállításokkal, telepítés után rögtön használni akarja. Mivel nagyon egyszerű a telepítése, kezdőknek mindenképpen javasolt a használata. Már aki el tud tekinteni a magyar nyelv hiányától.

A csomagválaszték megfelelő, az erőforrása is jónak mondható. A rövid használat során elakadással nem találkoztam, azonban angol nyelvű bemutatóban ennek az ellenkezőjét is leírták. Összességében nem rossz a ROSA, de azért a fejlesztőknek érdemes lenne több egyéniséget belevinni. Meg nem ártana magyar nyelv sem...  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése