2016. szeptember 4., vasárnap

OpenMandriva Lx3 teszt

Az OpenMandriva független disztribúció, azonban van némi köze a Rosa Linuxhoz meg a Mandrivához is. Megmaradt a külső, nagyjából a csomagkezelő is. Mivel a blogban régen foglalkoztam vele, meg szimpatikus is volt, így feldobtam virtuális gépbe. A fejlesztők a disztribúciót a kezdőknek és a haladóbbaknak is javasolják. Mivel a KDE-re épül, így alapesetben ezt az asztali környezetet találjuk meg a jellemző programokkal.

OpenMandriva telepítése



A lemezkép betöltése után a Live menü fogad minket. Lehetőségünk van azonnali telepítésre, hibajavításra, vagy a Live rendszer kipróbálása. 


Mielőtt bejutnánk az asztalra, még néhány lépésen át kell esnünk. Első lépés a nyelv kiválasztása. Itt a Rosával ellentétben már van magyar nyelv. 


Licenc szerződés elfogadása. 


Idő és időzóna elfogadása. 



Billentyűzet kiosztás. 


Betöltés folyamatban. 


Mind a Live rendszerben mind a telepített rendszerben megtalálható  a kezdőket segítő alkalmazás. Hasznos dolgokról kapunk rövid leírást. Ezen kívül különböző alapbeállításokat is elvégezhetünk. Pl. beállíthatjuk a nyomtatót, hozzáadhatunk vagy eltávolíthatunk csomagokat. A beállításokon kívül néhány hasznos vagy népszerű programot is felajánl az alkalmazás.







Nekivágtam a telepítőnek. Az alapértelmezett nyelv itt a korábban kiválasztott magyar, de ezen itt még lehet módosítani.


Időzóna beállítása.


Billentyűzet szintén magyar.


Szokás szerint a virtuális gép miatt nem bajlódok a particionálással, mehet az egész lemez. Aki élesben telepít, annak természetesen figyelnie kell ennél a pontnál.


Felhasználói fiók létrehozása. Lehetőség van arra, hogy ne kérjen jelszót bejelentkezéskor, illetve hogy megegyezzen a felhasználói fiók és a root jelszó. Valószínűleg ez utóbbi választás nem túl szerencsés választás...



Mielőtt élesre fordulna a helyzet, még kapunk egy összefoglaló és egy figyelmeztető ablakot.



A telepítés folyamatban. Alul olvasható, hogy a folyamat akár 15 percig is eltarthat. Tény, egy LinuxMint-hez vagy egy Manjaro-hoz képes kissé hosszabb ideig tartott a telepítés, de nem volt vészes. Szerintem a fejlesztők nem használták ki itt sem a lehetőséget a marketingre. Én sokkal többet írtam volna a rendszer előnyeiről, esetleg pár jó képernyőképet beszúrtam volna.






Sikeresen befejeződött a telepítés, már csak újra kell indítani a gépet.


 

OpenMandriva használat közben


Az asztalon a háttér nagyon egyszerű, a kék dominál. Ezt csak a kissé rajzfilm hatású fakó pipacsok törik meg. A menü ugyan a klasszikus KDE, azonban az általában megszokottnál kissé szebbre sikerült. Rákattintva rögtön a munkamenet és a rendszer lehetőségei közül választhatunk. Alul található a Kedvencek, Alkalmazások, Számítógép, Előzmények, és a Kilépés menük. A tálcán csücsülnek a megszokott ikonok mint a hangerő, billentyűzet, dátum és idő. A használt ikonok kicsik és vidámak, szubjektív vélemény alapján tetszetősek.



Az OpenMandriva elég sok alkalmazást felpakolt, ami mindenképpen dicsérendő. Felsorolni is sok lenne. Böngészőnek Firefoxot használ, illetve nagyon sok "saját" KDE programot. Ismerős a KMail, KOrganizer, KAdressBook, stb.




Egy hasznos program a "könyvelő" típusú embereknek a Skrooge. A kissé talán a svédre hajazó név mögött egy könnyen átlátható és magyarul tudó programot kapunk. Nyomon követhetjük kiadásainkat, és költségvetést is készíthetünk vele.


Fényképeinket a Digikammal és a ShowFotoval kezelhetjük.


Zenelejátszónak Clementine-t, filmekhez pedig a VLC-t és az SMPlayert használhatjuk. Hangszerkesztésre ott a Kwawe Sound Editor, míg videókat a Kdenlive-al mókolhatjuk.




Rendszerbeállítások menü.



Ide írhatnám, hogy rendszerbeállítások menü 2. A beállítások az alábbi almenükre bonthatók tovább: Szoftverkezelés, Hardver, Hálózat és internet, Rendszer, Hálózati fájlmegosztás, Helyi lemezek, Biztonság, Rendszerindítás. Emlékszem még erre a hasznos kis beállító központra a Mandriva/Mandrake korszakból. Gyakorlatilag minden megtalálható amire szükségünk van - grafikus felületen - a konfiguráláshoz. Ami jó, azt érdemes meghagyni.











Indításnak elég sok csomagot kellett frissíteni. A frissítések letöltése és telepítése gyorsan ment. Már-már Arch-szerűen gyorsnak éreztem.




Az OpenMandriva csomagkezelője ismerős lehet más disztribúciókból is. Ott van pl. a Fedora. Az ablak felső sorában tudunk szűrni a csomagok között, pl. csak a grafikus felülettel rendelkezők jelenjenek meg. Bal oldalt külön témák szerint találhatjuk meg a csomagokat.


Tükörkiszolgálók. Alapértelmezett aktív a main, contrib, non-free, restricted.




Vélemény


Azt kaptam a disztribúciótól amit vártam, egy gyors és könnyen kezelhető kiadást. Ugyan elég régen volt már fenn az előd élesben a gépemen, azonban sok dolog az évek alatt sem változott. A fejlesztők meghagyták a jól bevált dolgokat, így a telepítő varázslót, a beállítás központot, meg a hasznos alkalmazások tömkelegét. Az egyértelműen szembetűnik, hogy nem egy Arch-ról vagy Slackware-ről beszélünk, mert teljesen kezdők is grafikus felületen telepíthetik az OpenMandrivát. Ezt csak tetézi az asztalon megjelenő "összefoglaló" program, amivel a legfontosabb beállításokat megejthetjük. Ezt is láttam már máshol, nagyon tetszett. A KDE "Start" menüje, és az abból indítható programok, szintén megkönnyíthetik az esetleges váltást.

Ugyan hazánkban (tudom, többször írtam már) nem túl népszerűek az .rpm csomagkezelőt használó disztribúciók, ennek ellenére benne lenne a "Top 5 kezdőknek" válogatásban. A KDE érezhetően ette a - nekem nem túl sok - memóriát de hát a szépségnek ára van. Dizájn tekintetében nem lehet rá panasz. Ahogyan a honlapjukon írják, próbáltak egyensúlyt létrehozni a használhatóság és a stabilitás tekintetében. Ez valószínűleg sikerült.

Csomagválasztéka elegendőnek bizonyul, annyi alkalmazást alapból elérhetünk, ami a mindennapos használathoz szükséges lehet. Akinek ez nem elég, az meg parancssorból vagy grafikus felületről pótolhatja a hiányzókat. Fontos ismét megemlíteni, hogy a csomagkezelőt (frissítés közben) gyorsnak találtam, talán gyorsabb volt a LinuxMint-nél is. 

A rövid használat alatt nem találkoztam fagyással vagy más hibával. Aki nem elégedett a meglévő Windows-al vagy linux disztribúcióval, az nyugodt szívvel tegyen vele egy próbát. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése