2016. szeptember 26., hétfő

Voyager Linux 16.04

Amikor megláttam a Voyager linuxot, akkor elsőre szimpatikus lett. Valahogy olyan "színes-szagos", olyan vidám. Francia fejlesztők állnak a disztribúció mögött. A Voyager a Xubuntura épül, így az Xfce asztalli környezetet használja. A Distrowatch szerint eredendően Live módban használatos, de lehet telepíteni is. Én is ezt tettem. Ahogyan a címben is szerepel, a Xubuntu 16.04-es, vagyis LTS verzióján alapszik, így hosszabb távon támogatott.

Voyager telepítése



Miután letöltöttem a lemezképet, gyorsan bedobtam a virtuális gépbe. Megvártam amíg betölt az asztal, majd belevágtam a telepítésbe. Mivel a rendszer a Xubuntun alapul, így természetes volt a magyar nyelv.






A varázslóban beállítható az, hogy a harmadik féltől származó csomagokat, és a frissítéseket letöltsük-e. Érdemes mindkettőt bejelölni.


A particionálás résznél több lehetőséget kínál a rendszer. Titkosíthatjuk a Xubuntut, használhatunk LVM-et. Felhasználhatjuk a teljes lemezt, vagy egyénileg is particionálhatunk.


Az éles telepítés előtt láthatunk egy összefoglalást, és egyben figyelmeztetést is.


Időzóna kiválasztása.


Billentyűkiosztás.


Felhasználói fiók létrehozása. Amennyiben van rá igény, akkor titkosítható a saját mappa, és választható az auto login.


Közben a telepítés folytatódott. Magyarul rövid tippeket kapunk a rendszerrel kapcsolatban, emellett megtudhatjuk hogyan kaphatunk támogatást, hogyan csatlakozhatunk a közösséghez.







A telepítés befejeződött, újra kellett indítani a gépet, és "kivenni" belőle a lemezt.




Voyager 16.04 használat közben




A Voyager asztala nem a megszokott sima háttérkép pár ikonnal, hanem annál sokkal informatívabb. Persze ehhez kell az Xfce asztali környezet, meg pár segédprogram. Jelen esetben a Conky-t használják extra információk megjelenítéséhez. Itt csak az alap információkat olvashatjuk le, mint az idő és dátum, CPU használat, memória használat, és a lemez kihasználtsága. A Voyager-nél fent található a tálca és az indítópult, majdnem alul pedig a dock bar rajta néhány gyakrabban használt programmal. Ilyen pl. a Firefox böngésző, a kuka, a beállítások vagy éppen a csomagok telepítése.




Irodai csomagként a LibreOffice telepített, van még mellette egy általános dokumentum megjelenítő. Természetesen kapunk naptárat és szótárat.




Az elmaradhatatlan GIMP képszerkesztővel módosíthatjuk fotóinkat, Simple Scan szolgál a dokumentumok, képek beolvasásához.


Firefox és a Thunderbird páros szinte elmaradhatatlan a legtöbb disztribúciónál. Transmissionnal tölthetjük le a .torrent állományokat.



Beállítások


Rendszereszközök



Beállítások.



A Voyager grafikus csomagkezelője egyszerű, de áttekinthető. Fent középen gombokkal választhatunk az összes, a telepített csomagok között, vagy megnézhetjük van-e elérhető frissítés.



A javasolt programokat egy kattintással telepíthetjük.

Egy kattintással előhívhatjuk a terminált is, ami betölti a fél asztalt.



Vélemény


Túlságosan nem szeretném szaporítani a szót. A Voyagerben egy kezes bárányt ismertem meg, ami kezdők és régebbi vassal rendelkezőknek is opció lehet. Az Ubuntu és a harmadik féltől származó csomagok elegendő muníciót szolgáltatnak. A telepítő áttekinthető, egyértelmű. Jó pont a mappa vagy az egész rendszer titkosítása. A asztalon minden kézre áll, a dock meg különösen jól néz ki. Igazából nem találtam benne hibát, szimpatikus disztribúció. Az látszik, hogy a franciák erősen rámentek a dizájnra, de azt gondolom ez csak előnyére válik. A mindennapos használatra tökéletesen megfelel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése