2017. május 30., kedd

Ubuntu cleaner használata




Van olyan dolog amit a legtöbben nem szeretnek megcsinálni, ez a szemét fájlok kitakarítása. Később persze észrevesszük, hogy elfogyott a lemezen a tárhely. Több lehetőség van arra, hogy kitakarítsuk a szemetet. Törölhetjük kézzel a régi fájlokat. Meg vannak speciális programok, melyekkel könnyen és gyorsan elintézhetjük a takarítást. 

Az Ubuntu Cleaner a korábban megszűnt Ubuntu Tweak része volt. Az Ubuntu Cleaner eltávolítja a következő szemeteket rendszerünkből:

  • app cache 
  • böngésző cache
  • csomag konfig fájlok
  • szükségtelen csomagok
  • thumbnail cache
  • régi kernel
Az Ubuntu Cleaner jól működik a 14.04-es és a 16.04-es kiadásokon. 

Ubuntu Cleaner telepítése


Mivel ppa tárolóból telepíthető, így nyitni kell egy terminált és beírni a következőket:

sudo add-apt-repository ppa:gerardpuig/ppa




apt-get update

apt-get install ubuntu-cleaner

Egyéb Ubuntu verzióknál le kell tölteni a .deb fájlt. 

wget https://www.dropbox.com/s/1114qark01c26k1/ubuntu-cleaner_1.0.0-1_all.deb

sudo dpkg -i ubuntu-cleaner_1.0.0-1_all.deb

sudo apt install -f

Telepítés után indíthatjuk a Dash-ból vagy menüből.




Ilyen az Ubuntu Clean felülete.



A bal felső sarokban válaszd ki azokat amiket takarítani szeretnél. Utána a jobb alsó sarokban nyomd meg a clean gombot. 




Ubuntu Cleaner takarítása folyamatban. 




Gratulálunk! A rendszered megszabadult a szeméttől. 




Forrás:
https://www.ostechnix.com/how-to-clean-up-junk-files-in-ubuntu-using-ubuntu-cleaner/

2 megjegyzés:

  1. kedves blogger nagyon roviden volna egy par kerdes: nem regen jottem ra hogy mint alatt lehet a gepet felfugeszteni es nem elzarni a kerdes hohy ez nem art e gepnek tehat mar hetek ota nem zarom csak felfugeztem. Elore is nagyon koszonom a szives valaszt de ha leget a kovetkezo cimre kuldeni feketesandor52@freemail.hu,tisztelettel Sandor.

    VálaszTörlés
  2. nagyos szepen koszonom a valaszt es kulon koszonet a gyorsasagert.Meg fogom fogadni a tanacsot. De most jon a masodik kerdes: a linux mint 18.1 be mate verzio szeretnem a home particior at tenni egy masik wincsesterre lehetcseges e instalalas utan vagy sem.Ha nem lehecseges akkor kernem szepen megmagyarazni hogy kell eljarni az instalalasnal,De szjnos van meg egy masik kis nagy problema espedig a masodik wincheszterem fel van darbolva vagy 5 6 darab particiora ext4 be mag is vannak formatalva es van egyswap particio is persze rajta. Ugy szeternem "csinalni" hogy minden particio tunyon el es csak egy particio legyen a mi az hdd1 nek a home particioja legyen. Nagyon nagyon szepen koszonok mindent elore is . Es most egy kicsit magamrol hat nem epp friss szuletesu vagyok mar benne jarok a 65 ik evembe de az IT irant nem szunt meg az erdeklodesem egy cseppet se. Amit tudok persze maijdnem semmit nem tudok azt is mindent magamtol tanultam vagyis a konyvek bol es a netrol.Most is kerem szepen a valaszt a feketesandor52@freemail.hu cimre kuldeni. Nagy tisztelettel Fekete Sandor (elnezest kerek a helytelen es az ekezetek nelkuli iromanyert.)

    VálaszTörlés