2017. augusztus 13., vasárnap

Frissítések és biztonsági javítások automatikus telepítése Ubuntu alatt




Minden rendszergazda számára az egyik legfontosabb dolog a biztonsági javítások és frissítések telepítése. Néha talán jobb, ha átengeded ezt az Ubuntunak. Ma kifejtem hogyan telepíthetők a frissítések automatikusan. Az unattended-upgrades csomag lehetővé teszi számunkra, hogy automatikusan frissítsük a csomagokat és a biztonsági frissítéseket amikor elérhetővé válnak. Azt is beállíthatjuk, hogy mindent frissítsen, vagy csak a biztonsági frissítéseket telepítse. Ez különösen hasznos lehet Ubuntu szerverek üzemeltetésénél. 

Frissítések automatikus telepítése


Nyisd meg a terminált és írd telepítsd az alábbi csomagot:

sudo apt install unattended-upgrades

Most konfigurálnunk kell az automatikus frissítéseket, így szerkesszük az /etc/apt/apt.conf.d/50unattended-upgrades fájlt. 



és változtasd meg szükségleteid szerint a beállításokat.



Ahogyan a fenti képen is láthatod, a security APT forrást állítottam be, hogy automatikusan jöjjenek a frissítések. A több sort figyelmen kívül hagyhatod, ha más APT forrásokból akarsz frissítéseket, mint pl. updates, proposed, bacports. Mentsd el a fájlt és lépj ki. 

Néhány csomaghoz akár fekete listát is beállíthatsz, mint a lenti példán láthatod. 



Tehát a fenti példán a vim, libc6, libc6-dev, libc6-i686 csomagok nem fognak frissülni. 
Következő lépésben engedélyeznünk kell az automatikus frissítéseket:



Változtatások elvégzése:

  
A fenti konfiguráció szerint a szoftver források frissültek, az elérhető frissítések naponta letöltődnek és települnek. Aztán a helyi cache mappa minden héten törlésre kerül.  


Megjegyzés: Véleményem szerint a cikkben szereplő dolog bár hasznos, de magában hordoz némi kockázatot. Letöltődhetnek olyan frissítések is, melyek problémát okozhatnak (pl. egy új kernel, stb.). Mindenki csak saját felelősségére használja ezeket a beállításokat!

Forrás:
https://www.ostechnix.com/install-updates-security-patches-automatically-ubuntu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése