2017. augusztus 18., péntek

Uptime Robot használata weboldalad monitorozásához



Néha előfordul, hogy a weboldalad offline állapotba kerül. Ez teljesen elkerülhetetlen. Nincs olyan weboldal, ami mindennap 100%-osan működik. Néhány tárhely szolgáltató biztosít ingyenes beépített szolgáltatást, ami figyeli a weboldal üzemidejét. A Wordpress oldalaknál jó példa erre a Jetpack. Ha Wordpressen belül beállítod a Jetpack-ot, akkor leállás esetén e-mail értesítést küld. Az a helyzet, hogy nem mindenki használja a Jetpack-ot. Vannak olyanok akik más eszközzel/szolgáltatással monitorozzák a weboldalukat. Pont egy ilyen szolgáltatás az Uptime Robot. 

Az Uptime Robot egy ingyenes alkalmazás, ami 5 percenként monitorozza a weboldalad, hogy megfelelően működik-e. Értesítést küld SMS-ben, Twitteren, Slack-on, HipChat-on. Lekéri a weboldal fejlécét, és olyan státust kap mint "200-ok", "404 not found", stb. 
Ha a státus nem jelez problémát, akkor a weboldallal minden rendben van. Az Uptime Robot 30 mp alatt több ellenőrzést elvégez, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a weboldalad tényleg leállt. Az Uptime Robot teljesen ingyenes, természetesen a prémium verzióban további funkciók is elérhetők, melyek nincsenek benne az ingyenesben. 

Uptime Robot használata

A weboldalad monitorozásához először létre kell hoznod egy ingyenes fiókot. Látogass el az Uptime Robot weboldalára, és hozd létre a fiókot. Link: https://uptimerobot.com/
Ha ezzel megvagy, akkor lépj be az irányítópultba. Nagyjából így néz ki a pult. 


Ahogyan látható, még nem adtam hozzá egyetlen weboldalt sem. Az ingyenes verzió 50 weboldalt tud kezelni. 
Kattints az Add New Monitor gombra a bal felső sarokban. Töltsd ki a szükséges mezőket:
Monitor type, Friendly name, URL , Monitoring interval, majd válaszd ki az értesítés típusát is. a My Settings oldalon további kontaktokat is hozzáadhatsz. A Monitoring Interval beállításait tudod később módosítani. 




Ennyi. A weboldalad 5 percenként ellenőrizni fogják. 

Így néz ki az én Uptime Robot felületem. 




Kattints a monitor névre (az én esetemben ez az ostechnix) a további jellemzők előcsalásához. 



Megállíthatod, szerkesztheted, törölheted a folyamatot. Csak kattints a megfelelő lehetőségre. 



Egy oldal eltávolításához csak kattints a Delete gombra. 




Forrás: 
https://www.ostechnix.com/monitor-website-uptime-using-uptime-robot/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése